Folkertsma na lange revalidatie op Olympische Spelen: "Een mooie beloning"

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is pas vrijdag, maar voetbalster Sisca Folkertsma uit Sloten speelt woensdag al haar eerste wedstrijd in Japan. Daarmee maakt het Nederlandse vrouwenelftal hun debuut op de Olympische Spelen.
Sisca Folkertsma dook het archief in met Sherida Spitse, nog voordat die laatste geblesseerd raakte en de Spelen miste:
Dat Folkertsma met de Oranje-selectie van achttien speelsters op de Spelen staat, is voor haar al een overwinning op zich. De 24-jarige voetbalster raakte in maart 2019 erg geblesseerd aan haar knie. Na een lang herstel kwam ze pas in september 2020 terug bij Oranje.
"Ik heb er zoveel voor gedaan. Dan is dit wel een mooie beloning", zegt Folkertsma. Ik ben zelfs fitter teruggekomen dan dat ik was." Die fitheid is ook in het buitenland opgevallen, want Folkertsma maakte net voor de Spelen een transfer van FC Twente naar Girondins de Bordeaux.
© Omrop Fryslân
Om goud te winnen moet Oranje eerst de poule doorkomen. Daarvoor moeten ze als eerste of tweede eindigen, of bij de beste nummers drie zitten. In de poule treffen de Leeuwinnen China, Brazilië en Zambia.
Voornamelijk dat laatste land is een grote onbekende. "Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er nog niet zoveel vanaf weet. We zullen waarschijnlijk nog wel beelden bekijken. Vanuit daar kunnen we zien hoe zij spelen", geeft Folkertsma eerlijk toe.

Spitse valt uit

Folkertsma zou niet de enige Friezin in de selectie zijn. Sherida Spitse, recordinternational van Oranje, was ook in Japan om zich voor te bereiden op de Spelen. Maandag raakte ze op de training geblesseerd aan haar knie. Daardoor ligt ze weken uit de roulatie en moet ze de Spelen aan zich voorbij laten gaan.

Wanneer komen de voetbalsters in actie?