Zorgen over overstromingsafval dat vanuit het zuiden in de Noordzee terechtkomt

20 jul 2021 - 06:06

De overstromingen in Duitsland, België en Limburg zijn een ramp voor de mensen, maar kunnen ook een probleem worden voor de Noordzee. Het water van de beken en rivieren komt uiteindelijk uit in zee. En dus ook een deel van de spullen die door de overstromingen in de rivieren terechtkwamen.

Foto: Stichting De Noordzee

Hoeveel afval uiteindelijk op onze Noordzeekust terechtkomt, is onmogelijk te zeggen, maar bij Stichting De Noordzee hebben ze wel zorgen over wat er allemaal onderweg is naar zee. De stichting werkt aan een schone en gezonde Noordzee.

Vervuiling uit rivieren

De rivieren zijn altijd al een belangrijke bron van het afval in zee geweest. De stichting is in 2017 opgezet om afval in de rivieren op te ruimen en om plasticvervuiling te onderzoeken. En nu zet de stichting daar een extra tandje bij. "We zijn nu bezig met de opzet van opruimacties en extra onderzoek", zegt Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee.

"MSC Zoe-ramp van het zuiden"

Lang niet alles haalt de zee, want nu het water zakt, liggen de oevers vol met afval dat - als het niet opgeruimd wordt - toch weer in het water belandt. Boonstra: "Het is een MSC Zoe-ramp van het zuiden, als je kijkt wat er allemaal op de oevers ligt."

Hoogwater in Limburg - Foto: ANP

De stromingen op zee zorgen ervoor dat een deel van het afval voor de kust van Zeeland en Zuid-Holland naar het noorden gaat. En zo uiteindelijk in Arctische gebieden terechtkomt. Onderweg spoelen er ook spullen aan. Ook het weer heeft hier invloed op.

Cleanup-actie

Op 1 augustus gaat voor de achtste keer de grote 'Beach Cleanup Tour' van Stichting De Noordzee van start, onder andere op Schiermonnikoog. "We gaan er zeker op letten of we afval tegenkomen dat mogelijk afkomstig is uit de overstromingen", zegt Boonstra. De verwachting is dat het hoge water vrijdag voor het eerst de Noordzee bereikt.

(Advertentie)
(Advertentie)