Afgelaste SKS is meevaller voor goede doel: kilo's vlees en bami naar De Schuilplaats

Ze zijn er bij stichting De Schuilplaats in Sneek maar wat blij mee, al is de aanleiding wat minder. De SKS gaat niet door waardoor skûtsje Súdwesthoeke kilo's aan vlees en bami over heeft dat anders op het schip zou worden bereid. Nu kunnen de bezoekers van De Schuilplaats, mensen die vaak niet veel geld hebben, genieten van het eten.
Stichting De Schuilplaats in Sneek steunt mensen met een kleine portemonnee © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Skûtsje SWH had het vlees al besteld bij de slagerij Zijlstra in de stad, maar moest er nu een andere bestemming voor vinden. Stichting De Schuilplaats maakt daar dankbaar gebruik van.
"We kunnen vanavond meteen vijftig man die we zo gekregen hebben blij maken met een maaltijd. Dit is echt top", vertelt Oscar Zimmermann van De Schuilplaats enthousiast. "We hebben negen bakken bami gekregen, heel veel hachee-vlees, stoofpotjes..."

Genoeg vlees voor veertig bemanningsleden

Zimmermann kon nog wel even doorgaan met het lijstje, want het was genoeg vlees voor de bijna veertig bemanningsleden van het skûtsje SWH, voor de twee weken durende SKS-competitie.
Bij De Schuilplaats zijn ze er heel blij mee
Petra de Haan, één van de koks op het schip, mocht het eten naar Sneek brengen: "Dat gaat helaas niet door, maar er is niks aan te doen. Het was zo kort dag dat we al het eten al geregeld hadden. De slager had alles al klaarstaan. We moesten er iets mee doen en ik denk dat dit een hele goede bestemming is."
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
De stichting koopt normaalgesproken zelf alle ingrediënten waarmee ze eten bereiden. "Degene die kookt gaat kijken wat er in de reclame is. Daarna wordt dat hier klaargemaakt. We krijgen soms, zoals nu, eten dat overblijft en daar maken we dankbaar gebruik van."

De vriezers vol

Twee keer per week bereidt de stichting voor meer dan vijftig mensen eten. De chefs van de dag hebben het makkelijk: in plaats van dat ze eten moeten bereiden, hoeven ze alleen maar de bami te ontdooien. Genoeg tijd dus om te bedenken welke gerechten ze kunnen maken met al het andere vlees dat nog in de vriezer ligt.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma