Freedom Day in Engeland: "Het is tactiek, maar voelt als experiment"

"Ik ben zo ongeveer gevlucht voor deze versoepelingen." Mona Smith komt uit Fryslân, maar ze woont in Engeland. En ze is bepaald niet blij met Freedom Day, de dag waarop Boris Johnson ongeveer alle coronamaatregelen in Engeland opheft.
© ANP
Geen mondkapjes meer, geen afstand meer. Discotheken en evenementen zijn vrij toegankelijk. En dat terwijl het Verenigd Koninkrijk met ongeveer 50.000 nieuwe besmettingen per dag een van de landen is met de meeste coronagevallen ter wereld.
Deze versoepelingen zouden eerst in juni komen, maar zijn met een maand uitgesteld omdat de besmettingen toch ook al stegen", zegt Smith. "Nu gaan de besmettingen nog steeds omhoog, maar Johnson heeft deze dag al beloofd, dus hij kan er niet meer onderuit."
Kijk maar naar hoe het in Nederland is gegaan. Het kan niet.
Mona Smith ziet de versoepelingen niet zitten
Het plan van Engeland is om een piek in de coronabesmettingen in de zomer te hebben, zegt Smith. "Want nu zijn de mensen buiten. In september en oktober zit je ook nog met de griep. Het is tactiek maar het voelt meer als een experiment. Kijk maar naar hoe het in Nederland is gegaan. Het kan niet."

Mondkapjes

Smith is het niet eens met de premier, en volgens haar veel andere Engelsen en deskundigen ook niet. "Het is zo rigoureus, allemaal tegelijk. Mensen kunnen kiezen of ze naar een discotheek of restaurant willen, maar de meeste mensen kunnen niet kiezen of ze naar de supermarkt gaan of met het openbaar vervoer reizen." Ze had graag gezien dat die laatste plekken toch de mondkapjesplicht hielden.

Eigen verantwoordelijkheid

Johnson wijst echter op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. "Maar daarmee maakt hij zich er makkelijk vanaf", vindt Smith. En sommige gebieden en instellingen volgen het beleid van de landelijke regering ook niet. "De burgemeester van Londen, Sadig Khan, heeft al gezegd dat hij mondkapjes wil houden. En de vliegtuigmaatschappij en de Eurostar willen dat ook nog. De meeste supermarkten vragen ook om de mondkapjes op te houden."
Mona Smith © Eigen foto
Maar toch: maandag is voor veel mensen in Engeland Freedom Day. In Engeland, maar niet in Wales, Schotland en Noord-Ierland. "Daar kunnen ze hun eigen maatregelen nemen," zegt Smith. "Daar zijn ze ook wat verstandiger. Ze zijn er ook hard geraakt door corona, meer nog dan Engeland."

Ironisch

"Het is wel ironisch," zegt Smith. "Boris Johnson zit nu zelf tien dagen in quarantaine. Hij was in contact met de minister van Volksgezondheid, die nu positief is getest."
Smith is op dit moment een paar dagen in het vaderland. "Nu ik hier ben, loopt iedereen ook zonder mondkapjes. Daar moet ik zo aan wennen. Ik heb nog zo het gevoel om een mondkapje op te doen en om mensen heen te lopen. It wordt in Engeland ook onwennig."

Voorlopig nog niet naar drukke plekken

Dat mondkapje zal ze de komende tijd wel bij zich houden. "Vrijdag ga ik met mijn dochter terug naar Engeland. Eerst met de trein, dan moet het mondkapje sowieso op. en dan haalt mijn man me op, want ik wil nog niet met het openbaar vervoer. Ik kijk er wel tegenop. Ik ga eerst alleen naar de supermarkt als het rustig is. En bij restaurants alleen buiten zitten."