GGZ Friesland wil opstaan tegen geweld: "Blijf van onze hulpverleners af"

Nederlandse ggz-organisaties hebben met een paginagrote advertentie in landelijke dagbladen een oproep gedaan aan iedereen om op te staan tegen geweld tegen hulpverleners. De advertentie is ook ondertekend door GGZ Friesland en Fier Fryslân.
Bloemen in Den Haag na een dodelijk incident bij een ggz-instelling © ANP
Aanleiding voor de oproep is een ernstig geweldsincident bij de ggz-instelling in Den Haag van vorige week. Daarbij kwam een hulpverlener om het leven en een ander raakte zwaar gewond. De verdachte maakte na het incident een eind aan zijn leven.
"Na het incident dachten we: wat betekent dit voor ons?", zegt Ton Dhondt, bestuurder van GGZ Friesland. "Moeten we extra alert zijn en maatregelen nemen?"
"Maar de gedachten gaan ook naar de mensen die getroffen zijn. Het is natuurlijk vreselijk dat iemand bij z'n werk in de geestelijke gezondheidzorg wordt neergeschoten of ernstig gewond raakt. Daar willen we heel graag aandacht besteden."
De advertentie in landelijke kranten © Omrop Fryslân
Dhondt ziet gelukkig geen toename in het aantal geweldsincidenten in de ggz in Fryslân. "Zoiets als in Den Haag is gelukkig uitzonderlijk. Dat hebben we hier nooit meegemaakt. Dat komt ook door de goede samenwerking, bijvoorbeeld met de politie. Maar dat houdt niet alles tegen. We hebben goed ingezet op het proberen voorkomen van zulke incidenten."
Mensen die hulp nodig hebben, wil je niet confronteren met enorme beveiligingsmaatregelen.
Ton Dhondt, bestuurder van GGZ Friesland
Het incident was de aanleiding voor de grote advertentie. "Het signaal moet zijn: blijf van onze zorgverleners af. Er gebeurt iets in de maatschappij waardoor zorgverleners niet veilig zijn bij het werken in zulke situaties. Maar ze doen werk voor heel veel mensen die de hulp nodig hebben. Dus zorg dat ze hun werk kunnen doen."
In de advertentie staat ook dat het incident zijn weerslag niet mag hebben op de 1,3 miljoen mensen die jaarlijks een beroep doen op de ggz. "In de discussie zag ik mensen die zich afvragen of er beveiligingspoortjes moeten komen, of scans bij de deuren, of iedereen controleren die binnenkomt. Maar dat wil je natuurlijk niet. Mensen die hulp nodig hebben, wil je niet confronteren met enorme beveiligingsmaatregelen."
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of gratis 0800-0113.