Jan van der Bij nuchter onder debuut op de Spelen: "Dezelfde landen liggen er als op het WK"

Debuteren op de Olympische Spelen is maar voor een heel klein groepje weggelegd. Als je dat haalt, zou je zeggen dat je wel wat zenuwachtig bent. Maar dat geldt niet voor Jan van der Bij uit Earnewâld, die als roeier in de vier-zonder-stuurman naar Tokio gaat.
Roeier Jan van der Bij mocht mee op het skûtsje van Earnewâld
Het gaat hard met de carrière van Jan van der Bij. Zes jaar geleden begon hij met zijn studie in Amsterdam en op een avond werd hij uitgedaagd om eens iets te laten zien op een roeimachine. Dat liet hij zich geen twee keer zeggen. Van der Bij roeide alles en iedereen eruit en verdiende daarmee een lidmaatschap voor een studentenroeivereniging Drie jaar later zat hij bij de Nederlandse ploeg en weer twee jaar later werd hij daarmee Europees kampioen.

Top drie moet erin zitten

Nu wil Van der Bij meer. Hij roeit met Boudewijn Roell, Sander de Graaf en Nelson Ritsema en in de vier-zonder-stuurman hopen ze een medaille te kunnen pakken. "Ik denk dat er vier boten zijn die strijden om de plakken", zegt Van der Bij. "Australië, Groot-Brittannië, Roemenië en wij. De top drie moet er in zitten."
En wat nu als het geen goud, zilver of brons wordt? "Als we alles hebben gedaan wat we kunnen, dan kun je er vrede mee hebben. Maar op dat moment... Als je me dan belt, zal ik wel balen."
Ze roeien een wedstrijd van twee kilometer en via de voorrondes kunnen ze zich plaatsen voor de finales. Naast Van der Bij levert Fryslân nog een roeier voor de Nederlandse ploeg: Ymkje Clevering uit Haulerwijk.
© Omrop Fryslân
Vader Haye van der Bij leerde Jan als klein jongetje al wat hard werken is. Hij nam zijn zoontje bij het snijden van het riet, maar dat niet alleen. Vader Van der Bij was ook bemanningslid op het skûtsje van Earnewâld. En zo maakte Jan ook kennis met het skûtsjesilen. Dat was eigenlijk zijn eerste aanraking met watersport.

Jan met de dropjes

Schipper Gerhard Pietersma van het Earnewâldster skûtsje herinnert het zich ook nog wel. "Jan zat in de roef en terwijl de mannen druk bezig waren om de schoten binnen te halen, vroeg Jan of ze ook een dropje wilden. Sindsdien is het 'Jan met de dropjes'", vertelt Pietersma, die nu nog altijd schipper is fan Earnewâld.
Zeven jaar geleden wist hij amper wat een roeiboot was.
Vader Haye van der Bij over zoon Jan
Voor vader Van der Bij is het in ieder geval heel bijzonder dat zijn zoon nu naar de Olympische Spelen gaat. "Als je er bij nadenkt, dan snap je het niet eens. Zeven jaar geleden wist hij amper wat een roeiboot was. Maar, hij is altijd wel met water bezig geweest." Vader Haye is een nuchtere 'Wâldman', maar is erg trots op zijn zoon. "Ik heb de schoenen aan, maar je loopt naast je klompen. Zo is het wel."

We weten wat we moeten doen

Jan heeft het nuchtere in ieder geval meegekregen van zijn vader. Als we hem vragen of hij ook gespannen is voor de Spelen, ontkent hij dat. "Nee, het is een wedstrijd zoals elke wedstrijd. Er is iets meer te halen, maar dezelfde landen liggen er als op het WK. We weten wat we moeten doen. We hebben het zo vaak gedaan, dus we weten precies hoe lang het is. Als je gewoon doet wat je moet doen, dan is er eigenlijk niets aan de hand. Als je iets geks doet, dan wordt het anders. Daar hoef je wat mij betreft niet zenuwachtig voor te zijn."
Hij is er klaar voor. "We zijn 'kneiterfit' en kom maar op!"
Jan van der Bij aan het helmhout met schipper Gerhard Pietersma van Earnewâld © Omrop Fryslân

Wanneer komt Jan van der Bij in actie?

Het wordt de wekker zetten of heel lang opblijven als je de wedstrijden van het roeien wilt zien. Het vindt namelijk allemaal plaats als het hier nacht is. De voorrondes zijn aanstaande vrijdag- op zaterdagnacht tussen 01.30 en 05.30. Als Jan van der Bij en de vier-zonder-stuurman het goed doet, is de A-finale woensdagmorgen 28 juli tussen 01.30 en 04.40.
Gaat het niet helemaal goed in de voorrondes, dan zijn de herkansingen maandag 26 juli tussen 02.00 en 04.20. Daarin kunnen ze zich nog plaatsen voor de finales.
Zeker is dus dat het nachtwerk wordt. Dat maakt vader Haye van der Bij niet uit. "We kunnen er helaas niet bij zijn, maar we zien hem roeien. Dan slaan we maar een nachtje over, dat hebben we er wel voor over."