Omrop TIP: Beklimmers van het vlakke land (deel 2): Landschap

17 jul 2021 - 10:05

FryslânDOK schrijft een nieuw verhaal voor het platteland. Over mensen die de kop boven het maaiveld uitsteken, vooropgaan en richting zoeken. Landschap en natuur is het thema van deel 2 van 'Beklimmers van het vlakke land'. Te zien op 17 juli bij NPO2 en op 18 juli bij Omrop Fryslân. Er hoort ook een podcast bij. Deze week praten we met filosoof Eric Brinckmann.

Podcast

In de podcast 'Verhalen van het vlakke land' van Bart Kingma en Karen Bies worden de wetenschappers uit de 'Beklimmers' uitgebreid geïnterviewd. In deel 2 is dat filosoof Eric Brinckmann. Waar de stad vooral een massa beton is met wat groene plekjes, is het platteland één groot landschap met hier en daar bebouwing. Het landschap is een wezenlijk onderdeel van het leven op het platteland. Maar de bewoners hebben zichzelf steeds meer losgekoppeld. Filosoof Eric Brinckmann wil de relatie tussen mensen en landschap terugbrengen.

Natuur en landschap

De Noardlike Fryske Wâlden wil ook dat de verbinding tussen mens en natuur sterker wordt. Die organisatie stimuleert boeren de rol van landschapsbeheerder op zich te nemen. Burgers worden uitgenodigd voor activiteiten in het veld. Voorzitter Albert van der Ploeg heeft het tot zijn missie gemaakt om de mensen weer aan het landschap te verbinden.

Diezelfde missie heeft Douwe Gerlof Heeringa. Zijn Waddenherberg 'The Friezinn' in Westhoek wordt een plek waarin het landschap centraal staat voor zijn gasten. Met lokale producten, tochten over het Wad en verhalen van het land.

Albert van der Ploeg in het land - Foto: Omrop Fryslân

Beklimmers

Met de serie 'Beklimmers van het vlakke land' geeft FryslânDOK ruimte aan nieuwe initiatieven, vaak kleinschalig en lokaal, gebaseerd op grote ideeën en idealen. Van pluktuinen tot technologische innovaties, van een 'Blue Zone' tot nieuwe vormen van democratie. Alle negen afleveringen hebben een eigen thema: perspectief, natuur & landschap, landbouw, gezondheid, het dorp van de toekomst, jongeren, bestuur, spiritualiteit en, als laatste, de Friese cultuur. De plannen en ideeën komen van wetenschappers en van de plattelandsbewoners zelf.

De FryslânDOK-serie is gemaakt door programmamakers Bart Kingma en Albert Jensma. Het camerawerk is van Jan Bensliman, en Bauke de Haan deed de montage.

Wadlopen - Foto: Omrop Fryslân

Fryslân DOK: 'Beklimmers van het vlakke land, deel 2: Landschap. Dit is een herhaling van 15/16 november.


Zaterdag 17 juli, 15.30 uur, NPO2 (herhaling zondag 18 juli 13.10 uur)
Zondag 18 juli, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling elk uur)

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

(Advertentie)
(Advertentie)