Kunstroute Open Stal in Oldeberkoop gaat door met 50-jarig jubileum

17 jul 2021 - 08:43

Cultuurexpositie Open Stal in Oldeberkoop bestaat dit jaar 50 jaar en gaat ondanks de coronabesmettingen door. Afgelopen jaar werd de 49e editie nog geschrapt vanwege het virus. Dit jaar kan het in aangepaste vorm wel, omdat Open Stal een zogenaamde 'doorlooplocatie' is.

Kijk naar de beelden

Open Stal begon in 1971 met een expositie van drie kunstenaars die bij het Wapen van Ooststellingwerf (dat nu Theatercafé Le Brocope is), hun werk tentoonstelden. Vijftig jaar later is Open Stal de oudste kunstroute van Nederland op meer dan twintig locaties.

De jubileumeditie wordt gehouden van zaterdag 17 juli tot en met zondag 15 augustus. Kunst is evengoed binnen als buiten te zien op verschillende plekken zoals een school, kerk, boerderij en een bus, maar ook in de eerdere veevoerfabriek van Oldeberkoop.

Katinka Leijendekker van cultuurexpositie Open Stal in Oldeberkoop - Foto: Omrop Fryslân

Dat er groen licht gekomen is, daar is Katinka Leijendekker van de cultuurexpositie erg blij mee. "Wij moeten steeds weer afwachten hoe de regelgeving is. Maar we zijn een doorstroom locatie. Dus als alles goed gaat mag onze Open Stal vier weken doorgaan. We kunnen elke dag van 13.00 tot 18.00 los. We hebben wel wat aanpassingen moeten doen. Het muziekprogramma kan ook niet doorgaan. Maar de kunst wel en die is van hoge kwaliteit."

It âlde fabryk yn Aldeberkeap mei it 'verweesde beeld' op it dak - Foto: Omrop Fryslân

De organisatie moet ervoor zorgen dat er niet teveel mensen binnen komen. En de mensen die er zijn, moeten weer doorstromen naar een volgende locatie. "De horeca past zich er op aan, onze vrijwilligers ook. We verdelen onze toeschouwers over vier weken, we hebben 24 locaties over 3 kilometer. De meeste locaties zijn buiten, op de locaties zelf geven we duidelijk aan wie er naar binnen kunnen."

Soms zullen mensen even op elkaar moeten wachten, maar zo moet het toch slagen. "Tot nu toe kunnen mensen gewoon op de bonnefooi naar Oldeberkoop komen," zo concludeert Leijendekker.

Katinka Leijendekker van de cultuurexpositie Open Stal

Trefwoorden: 
Oldeberkoop kunst Open Stal
(Advertentie)
(Advertentie)