OVERZICHT: Wanneer komen de Friese olympiërs in actie?

23 jul 2021 - 23:00

De Olympische Spelen zijn nu echt begonnen, de openingsceremonie zit erop. En in de nacht van vrijdag op zaterdag komen er direct een heleboel Friezen in actie. Het belangrijkste overzicht vind je hier.

Foto: Omrop Fryslân

Niet fitte Epke Zonderland zijn laatste kunstje

Epke Zonderland komt direct de eerste dag in actie. Hij moet zich vrijdagnacht (of zaterdagochtend vroeg) iets na drie uur direct zien te plaatsten voor de finale op de rekstok. Hij moet dan bij de beste acht deelnemers eindigen.

Verspreid over die dag komen er drie zogeheten subdivisies in actie. Subdivisie 1, met Epke Zonderland, begint om 03.00 uur. Later op de dag zijn subdivisie 2 (06.30) en subdivisie 3 (12.30). Pas na al die deelnemers weet Epke of hij zich heeft geplaatst voor de finale.

Epke is gewoonweg de favoriet, maar het is maar de vraag of hij dat nu weer is. Epke is zelf niet zo positief. Hij twijfelt erg over zijn vorm, zijn gezondheid en of hij wel genoeg getraind heeft in aanloop naar de Spelen. Hij twijfelde zelfs over deelname aan de spelen.

Schema Epke Zonderland

  • 24 juli iets na 03.00: kwalificatie;
  • 3 augustus 11.37: begin van de finale.
Foto: Omrop Fryslân

Folkertsma gaat voor eerste voetbalmedaille

De eerste Friese olympiër begon al aan de Spelen voordat de Spelen begonnen zijn. Sisca Folkertsma uit Sloten speelde woensdag 21 juli al haar eerste wedstrijd tegen Zambia. Om het voetbaltoernooi op tijd te laten eindigen, moeten ze eerder beginnen. De wedstrijd tegen Zambia werd een doelpuntenspektakel: 10-3 voor Oranje.

Oranje speelt in de poule tegen Zambia, Brazilië en China. Dat zijn de nummers 104, 7 en 15 van de wereldranking. Nederland is aan zijn stand verplicht om de poulefase te overleven en de kwartfinales te halen. De eerste twee van de poule gaan door, maar ook de beste twee nummers drie. Er doen twaalf landen mee, verspreid over drie poules.

Amerika heeft vier keer gewonnen en is ook nu de grote favoriet. Duitsland won de laatste keer goud. Naast Amerika, Duitsland en Nederland zijn Groot-Brittannië, Frankrijk, Zweden en Brazilië ook kanshebbers voor een medaille.

Recordinternational Sherida Spitse is op het laatste moment uitgevallen. Ze was in Japan met de selectie, maar maandag raakte ze geblesseerd op de training. Daardoor ligt ze weken uit de roulatie.

Schema vrouwenvoetbal:

  • 21 juli om 13.00: Nederland-Zambia (10-3 winst);
  • 24 juli om 13.00: Nederland-Brazilië, Miyagi;
  • 27 juli om 13.30: Nederland-China, Yokohama;
  • 30 juli om 10.00, 11.00, 12.00 of 13.00: kwartfinale;
  • 2 augustus om 10.00 of 13.00: halve finale;
  • 5 augustus om 10.00: strijd om brons;
  • 6 augustus om 04.00: finale, Olympisch Stadion, Tokyo.
Foto: Omrop Fryslân

Ymkje Clevering gaat voor niets minder dan een medaille

Ymkje Clevering heeft van alle Friese deelneemsters misschien wel de grootste kans op een medaille. Ze gaat zelfs voor goud. Nu doet iedereen dat natuurlijk, maar niet voor iedereen is dat realistisch.

Clevering is een roeister en roeit met drie andere vrouwen in de vier-zonder-stuurvrouw, net Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn en Veronique Meester. Op de laatste twee Europese Kampioenschappen pakten ze goud en waren ze oppermachtig. Het laatste WK is alweer even geleden en was in 2019. Toen werden ze tweede achter Australië. Er kan gesteld worden dat ze de besten van Europa zijn, maar hoe goed ze zijn in vergelijking met Australië en anderen landen buiten Europa is nog lastig in te schatten.

Er doen tien boten mee. Van Noorwegen, Italië, Rusland, Duitsland, Estland en Groot-Brittannië weet Nederland dat ze te pakken zijn. Maar hoe goed China en Australie nu zijn is nog afwachten. Nederland won de laatste wereldbeker, maar daar deden onder andere China en Australië niet aan mee.

(Advertentie)
(Advertentie)