Twee derde van de positief geteste Friezen is tussen de 18 en 30 jaar

16 jul 2021 - 12:33

Van de ruim 1.400 Friezen die de afgelopen week positief zijn getest op het coronavirus, is twee op de drie tussen de 18 en 30 jaar. Het gaat om 858 personen.

Foto: ANP

Dat blijkt uit cijfers van de GGD Fryslân. De afgelopen week zijn er 1.474 Friezen positief getest op het virus, meer dan zes keer zoveel een week eerder. Er zijn ook meer mensen die zich hebben laten testen: 13.004 de afgelopen zeven dagen. Een week eerder waren dat er nog 7.985.

Vooral niet-gevaccineerden besmet

De test- en besmettingscijfers lijken volgens de GGD weer op die in april, voordat het kabinet versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigde. De besmettingen komen nog steeds vooral voor bij mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn.

Oudere generaties ook iets meer

Door de vaccinaties slaat het virus niet vaak over naar de oudere generaties, maar wel vaker dan eerst. De afgelopen zeven dagen raakten 33 mensen van zestig jaar en ouder besmet. Een week eerder waren dat er vijf.

Vaccinaties zorgen er ook voor dat besmette personen minder ziek worden, maar ook gevaccineerde mensen zijn niet volledig beschermd, zegt de GGD. Een op de twintig kan toch nog de ziekte krijgen, helemaal nu de Deltavariant de overhand krijgt. Die variant is besmettelijker dan andere varianten.

Over de hele provincie zijn er tachtig 'coronaclusters': drie of meer besmettingen die aan elkaar zijn te linken. Dat gaat vooral om cafés en dansgelegenheden.

Trefwoorden: 
GGD Fryslân RIVM coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)