IJsmaker uit Lemmer wint op online kampioenschap: "De jury heeft mijn ijs gemaakt"

15 jul 2021 - 07:48

Een ijsmaker die online een prijs wint. Dat ligt niet voor de hand, maar het is Marten Riedstra van ijssalon IIskâld in Lemmer toch gelukt. Zijn zelfontworpen product viel in de smaak bij de Europese jury, hij werd er derde mee.

Het ijs van Marten Riedstra - Foto: IIskâld

Gefeliciteerd, Marten! Een online ijswedstrijd, hoe werkt zoiets?

"Bedankt! De jury zat in Italië, daar zou de wedstrijd normaal gesproken ook zijn, maar vanwege corona was het nu allemaal digitaal. We hebben onze spullen op de koeltransport gezet en er bevroren naartoe gestuurd. En via een videoverbinding heb ik de chefs van de jury uitgelegd hoe ze mijn ijs maken."

Dus zij hebben het gemaakt met jouw ingrediënten?

"Klopt! Het was een Griekse yoghurt met een sausje van kaki. Dat is bij ons in Nederland een vrij onbekend stuk fruit, maar het ligt tegenwoordig gewoon in de supermarkt. Daar hebben we iets mee bedacht. En we hebben het de naam Sweet & Happiness gegeven."

Het is dus zoet?

"Een beetje zoetzuur, ja. We hebben het op smaak gebracht met onder meer steranijs, een vanillestokje en tonkaboon. Het is ontzettend mooi geworden."

Marten Riedstra met z'n ijs - Foto: IIskâld

Hoe kwam je erbij om aan deze wedstrijd mee te doen?

"Vorig jaar heb ik in Nederland meegedaan, toen kon ik het wel gewoon zelf uitvoeren. En toen heb ik me gekwalificeerd voor deze Europese wedstrijd, het Gelato Festival Europe. Mar vanwege corona was het dus allemaal digitaal, anders hadden we naar Italië gemoeten. Dat was nu ook niet handig geweest trouwens, met de drukte momenteel in onze ijssalons."

Wat heb je nu gewonnen?

"Nu hebben we ons gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen. Ik hoop dat het dan niet opnieuw digitaal hoeft, want dat is toch veel minder leuk."

Ligt het ijs ook gewoon in de winkel?

"Je kunt het ook in onze zaak halen, ja! Het is veel werk om het te maken en bovendien is kaki een seizoensvrucht, dus daar ben je ook gebonden. Maar binnen twee dagen ligt het er weer."

(Advertentie)
(Advertentie)