SKS schrapt skûtsjesilen na oplopende besmettingen

14 jul 2021 - 20:29

Het kampioenschap van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS) gaat dit jaar niet door. Dat besluit het bestuur met het oog op de geldende coronamaatregelen.

Taskôgers sjogge nei it skûtsjesilen by Langwar - Foto: ANP

Het is de tweede keer op rij dat het kampioenschap niet doorgaat. De SKS maakte het besluit bekend in de ledenvergadering in Woudsend.

Eerder vandaag meldde de IFKS al dat ook hun kampioenschap niet doorgaat. Dit betekent dat er dit jaar, net als in 2020, geen skûtsjekampioenschappen gezeild worden in Fryslân.

Elk jaar zijn er twee kampioenschappen skûtsjesilen, direct na elkaar. De SKS is de oudste. Daar doen veertien skûtsjes aan mee. De schippers zijn afkomstig uit oude schippersfamilies. De IFKS heeft een open karakter. Daar mag iedereen aan meedoen. Meestal zijn dit meer dan zestig skûtsjes, in verschillende klassen.

Door de oplopende besmettingscijfers en de nieuwe coronamaatregelen zien de SKS en de betrokken gemeenten geen kans om het kampioenschap veilig te organiseren. Het belangrijkste argument van de gemeenten is dat het publiek niet tegen te houden is.

"In Fryslân neemt het aantal besmettingen flink toe", zegt burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren, nadat eerder op de dag duidelijk werd dat de IFKS het kampioenschap schrapt.

"Het gaat niet de goede kant op", zegt Veenstra. "En dan moeten wij onze knopen tellen. De situatie is 180 graden anders dan vorige week."

It docht sear, dat der net syld wurde kin

Vorige week dacht de SKS nog dat met een paar aanpassingen het kampioenschap wel door kon gaan. Voorzitter René Nagelhout zei toen dat er gekozen was voor concessies om toch te kunnen zeilen. Op vrijdag veranderde dat. In de persconferentie kondigde demissionair premier Markt Rutte nieuwe maatregelen aan.

"Het is niet leuk, maar wel noodzakelijk", zei Rutte toen. "Alles wees erop dat we ons konden opmaken voor een mooie zomer, maar er is toch een wolk voor de zon geschoven."

Trefwoorden: 
skûtsjesilen SKS coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)