Slager mag worst niet meer roken, ook al doet hij dat al bijna dertig jaar

14 jul 2021 - 19:22

Een slager in Joure mag geen droge worst meer roken in de winkel. Als hij dat wel doet, dan krijgt hij een boete die kan oplopen tot boven de 17.000 euro.

Foto: Omrop Fryslan

De slager zit al tien jaar op de Midstraat. Drie jaar geleden verhuisde hij naar een nieuw pand in dezelfde straat. In het voormalige pand heeft hij nooit klachten gekregen, maar hier was dat al snel aan de orde.

Dwangsom

Het gemeentebestuur van De Fryske Marren heeft slager Obe Veldman een dwangsom van 1750 euro opgelegd voor elke keer dat hij na 26 augustus nog worst rookt in zijn slagerij. De boete kan oplopen tot 17.500 euro.

Veldman begrijpt de klachten niet. Wie ervoor kiest om achter een winkelstraat te wonen, kiest niet voor een rustig gebied, zegt hij. "Dan moet je accepteren dat er geluiden en luchten zijn."

Omwonenden willen op dit moment niet teveel zeggen. Ze geven wel aan geen problemen te hebben met de slager, maar wel met de stankoverlast.

Tienduizenden euro's helpen niet

De gemeente zei al eerder dat de overlast aangepakt moest worden. Dat deed de slager met een investering van 30.000 euro. De koleninstallatie is nu een stuk stiller, maar de stank blijft.

Uit onderzoek blijkt dat er meer rook en stank is dan toegestaan. En de slager heeft geen vergunning voor de rookkast, zegt de gemeente.

Veldman is al 28 jaar slager. Eerst achttien jaar in Balk en daarna in Joure. En hij heeft nog nooit een vergunning gehad, zegt hij. "Nu zegt de gemeente dat we al die tijd geluk hebben gehad met buren die niet geklaagd hebben. Dan zijn we uitgepraat."

Veenstra hat 28 jier gelok hân

Wethouder Irona Groeneveld van de gemeente De Fryske Marren vindt dat geen goed argument: "Als je al vijf jaar lang zonder rijbewijs rijdt en dan wordt aangehouden, dan kun je ook niet zeggen dat ze dat maar eerder hadden moeten doen."

Vorige week kwam Veldman nog bij de gemeente om te praten over een oplossing. De dag daarvoor kreeg hij al een brief op de mat met de dwangsom.

De gemeente had duidelijk gezegd dat het gesprek zou gaan over het weghalen van de rookkast. Maar Veldman hoopte op een andere oplossing.

"Droge worst geeft een sterke geur af"

"Het drogen van droge worsten wordt gedaan met turf en houtsnippers. Dat geeft een sterke geur af. We hadden dat nog ergens anders kunnen doen, zodat we hier onze spek, ham, rookworsten en onze andere worsten nog kunnen roken. Dat veroorzaakt veel minder overlast, maar er is geen discussie meer mogelijk."

De wethouder begrijpt dat het lastig is voor de slager, maar kan de situatie niet veranderen. De rookkast moet weg.

Trefwoorden: 
Joure slager droge worsten
(Advertentie)
(Advertentie)