Klap voor IFKS: kampioenschap gaat dit jaar niet door

14 jul 2021 - 11:35

De Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) gaan dit jaar niet door. Dat heeft het bestuur besloten na overleg dinsdagavond met de burgemeesters Jannewietske de Vries (Súdwest-Fryslân) en Fred Veenstra (De Fryske Marren).

IFKS op De Lemmer - Foto: Martin de Jong

De teleurstelling bij de IFKS is groot. "Hoe vreselijk wij het ook vinden, ons bestuur heeft nu geen andere keus dan de kampioenschappen 2021 niet te laten doorgaan. Dit is een enorme teleurstelling voor de schippers en teams van 62 skûtsjes. Eerst zouden zij dit jaar niet kunnen zeilen, toen weer wel en nu toch niet!", schrijft de organisatie in een brief aan de leden.

De kampioenschappen zouden in 'sobere vorm' zijn in verband met de coronamaatregelen schrijft de organisatie in een brief aan de leden. Maar de oplopende besmettingscijfers hebben ervoor gezorgd dat de plannen zijn veranderd.

Het totaal afsluiten van oevers en water voor publiek lijkt, zelfs met inzet van boa's, politie en verkeersregelaars, onmogelijk.

De IFKS aan de leden

Vooral het binnen de perken houden van publiek is een groot probleem, schrijft de IFKS. "Waar de gemeenten eerst meenden dat door een goed ontmoedigingsbeleid de toestroom van publiek beperkt zou kunnen worden, moet het begrip "zonder publiek" nu letterlijk worden genomen. Het totaal afsluiten van oevers en water voor publiek lijkt, zelfs met inzet van boa's, politie en verkeersregelaars, onmogelijk", is te lezen in de brief.

Voor alle betrokkenen is het een enorme teleurstelling

"Het is een enorme klap. We hebben gesproken met de betrokken burgemeesters van De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân en zij deden een dringend beroep om het niet te organiseren, dus we hadden geen keus meer." Er is wel goed samengewerkt om het te laten doorgaan.

Voor iedereen is dit een drama.

Sicko Heldoorn, voorzitter van de IFKS

"Het is dramatisch, niet alleen voor de schippers en de bemanningen van de 62 skûtsjes. Maar ook voor alle vrijwilligers, plaatselijke commissies, wedstrijdleiders en besturen. Voor iedereen is dit een drama."

Afsluiten van oevers en wateren niet haalbaar

Het grootste argument van de gemeente is dat het publiek niet tegen te weren is. "Qua organisatie waren we er klaar voor, maar één ding kunnen we niet regelen en dat is het publiek. De gemeenten zien dat de voorwaarden nu zo veranderd zijn en zien geen andere weg dan het publiek weren. Het afsluiten van oevers en wateren voor publiek ziet men niet als haalbaar. Dat vinden we jammer, maar als er een kans was geweest, dan hadden we die gepakt. We begrijpen het en we begrijpen ook dat het geen zin heeft om vol te houden dat het wel zou kunnen. Men kan gewoon geen toestemming geven. Het is in- en intriest voor iedereen."

De IFKS had al vlaggetjes laten drukken en ook de prijzen zijn aangeschaft. Het is de tweede keer op rij dat het niet doorgaat. "De schippers hadden natuurlijk hoop dat het doorgaat, maar een deel van de achterban wil ook duidelijkheid."

Sicko Heldoorn

Trefwoorden: 
skûtsjesilen IFKS coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)