GGD Fryslân: "Veilige gevoel moet even in de ijskast"

Wat Everhard Hofstra van GGD Fryslân betreft had het kabinet drie weken geleden de jeugd niet gestimuleerd om direct na het nemen van een Janssen-vaccin de discotheken in te gaan. "Het had zeker geholpen als we wat langer hadden gewacht na een vaccinatie", zegt hij.
Het testen op het coronavirus bij een locatie van de GGD © ANP
Dat 'Dansen met Janssen' geen goed idee was, zegt demissionair minister Hugo de Jonge nu zelf ook. Eerst mochten jongeren dezelfde dag dat ze het vaccin kregen al op stap. Dat is ondertussen teruggedraaid.
Een groot deel van de besmettingen de laatste tijd komt door de horeca. "Dat heeft gezorgd voor een heel snelle verspreiding", zegt Hofstra. "Maar we moeten ook niet in te grote groepen bij elkaar komen. Het veilige gevoel moeten we echt even in de ijskast zetten."
'Dansen mei Janssen' was toch geen goed idee, geeft Hugo de Jonge toe © ANP
Het RIVM zegt ook dat de horeca de belangrijkste 'setting van besmetting' is geworden. Het is nu een grotere bron van infecties dan de thuissituatie, wat de afgelopen maanden steeds bovenaan stond.

100 mensen besmetten 217 anderen

Het reproductiegetal schiet ook de lucht in. Op 24 juni, voor de versoepelingen, was dat nog 1,37. Dat betekende dat 100 besmette mensen met elkaar 137 anderen besmetten. Op 28 juni lag datzelfde reproductiegetal op 2,17. Met andere woorden: 100 coronapositieve Nederlanders besmetten 217 anderen.
De kans dat je tegen iemand aanloopt met corona is nu veel groter dan twee weken geleden.
GGD-arts Everhard Hofstra
"Twee weken geleden hadden we in Fryslân ongeveer tien nieuwe besmettingen per dag", zegt Hofstra. "Dan is de kans heel klein dat je tegen iemand met corona aanloopt. Die kans is nu weer veel groter."

Niet hetzelfde als in de winter

Hofstra plaatst wel een kanttekening, want de situatie is volgens hem anders dan in de winter. "Toen belandden heel veel mensen in het ziekenhuis op de intensive care. Dat zien we nu minder. De druk op de zorg blijft laag, omdat het veel onder jongeren voorkomt."
Everhard Hofstra © Omrop Fryslân
Toch betekent dat niet dat er geen reden tot zorg is. "Het gaat nu ook weer van jongeren naar ouderen. Ouderen die niet gevaccineerd zijn bijvoorbeeld. En ook al ben je gevaccineerd, dat helpt niet 100%. Bovendien beschermen de vaccins ook minder goed tegen nieuwe varianten." Van de mensen die afgelopen week positief getest zijn op het coronavirus, was zes procent naar eigen zeggen volledig gevaccineerd.

Long covid: serieus probleem

Niet alleen het feit dat mogelijk oudere en kwetsbare mensen het virus krijgen is zorgelijk. "Jongeren krijgen soms long covid. Dan belanden ze niet per se in het ziekenhuis, maar houden ze wel langdurig klachten."
Een kwart van de 16- tot 25-jarigen zegt drie maanden na een besmetting nog steeds last van klachten te hebben. Het gaat om slaperigheid, kortademigheid, hoofdpijn, niet goed kunnen concentreren en vergeetachtigheid.

Hoogtepunt aantal besmettingen moet nog komen

Over de afgelopen week bekeken, komen er iedere dag gemiddeld 170 nieuwe besmettingen bij in Fryslân. Hofstra verwacht dat het hoogtepunt nog niet is bereikt. "Het effect van de feestjes van afgelopen week zien we pas over twee week in de cijfers. Dan gaan we misschien wel naar 300 per dag of nog hoger. We moeten dus op onze qui-vive zijn."
Niet iedereen is het erover eens dat het aantal geregistreerde besmettingen omhoog gaat. Sommige deskundigen verwachten dat minder mensen zich laten testen. Dan gaat het virus niet weg, maar komen er wel minder positieve gevallen aan het licht. Onder andere de burgemeester van Terschelling is bang dat daarmee het zicht op de verspreiding van het virus verdwijnt.