Burgemeester Terschelling vreest om zicht op campingjeugd en virus te verliezen

13 jul 2021 - 16:55

Burgemeester Caroline van de Pol van Terschelling weet niet goed wat ze moet met de vakantiejeugd op het eiland. Ze maakt zich zorgen over de ontwikkeling van het coronavirus op het eiland. En nu de horeca om middernacht dicht gaat, verspreiden de jongeren zich 's nachts over het eiland.

Camping De Appelhof op Terschelling - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Het kan snel gaan in tien dagen, zegt Van de Pol. "Toen dachten we nog: de zomer lacht ons toe en we hebben een mooi seizoen voor de boeg. De wereld ziet er op dit moment heel anders uit."

Minder testen, dus minder goed zicht op virus

Een week geleden is een toegangsteststraat geopend op het eiland. Daar konden 400 mensen per dag zich laten testen. Deze week zou de capaciteit naar 1.000 testen per dag. Maar nu de nachthoreca dicht moet, is de noodzaak voor zo'n toegangstest er niet meer. En dus laten jongeren zich minder vaak testen.

Dat weet Van de Pol ook. Ze is bang dat het zicht op het virus verdwijnt. "Meten is weten. Als minder mensen testen, betekent het dat er ook minder positieve besmettingen worden gemeten. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ze er niet zijn. Dat baart me wel zorgen: dat mensen wel ziek zijn en het virus zich verspreidt, maar dat we het niet weten."

Caroline van de Pol, burgemeester van Terschelling - Foto: Omrop Fryslân

De toegangstesten toonden vorige week negentien besmettingen aan. "Zij worden in eerste instantie op de camping in quarantaine geplaatst. Daarna gaan ze met vervoer naar de haven en met coronaproof vervoer naar de wal."

Het RIVM heeft de afgelopen week in totaal vijf besmettingen gemeld op Terschelling. Dat gaat dan om mensen die staan ingeschreven op het eiland. Vakantiegangers die positief testen op het virus, komen niet in die cijfers terug. Dat wordt geregistreerd bij de thuisgemeente van mensen.

Een van de campinggasten die met coronaproof vervoer naar de wal moet, is Heleen. Zij hoorde dinsdagmiddag dat ze besmet is. "Ik dacht: ik ga morgen naar huis. Dus ik ga even testen, dan weet ik zeker dat ik negatief ben als ik naar huis ga. Maar ik krijg net te horen dat ik positief ben. Nu moet ik zo snel mogelijk naar huis, dus m'n vakantie is een dag korter."

Heleen heeft zojuist gehoord dat ze besmet is - Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Ze is ervan geschrokken. "Ik ben een keer gevaccineerd. Dus ik dacht dat de kans dat ik het op zou lopen niet heel groot was. Ik deed toch een beetje voorzichtig, en nu heb ik het toch. Shit."

Heleen is net de earste dy't earder as pland de camping ferlit. "Twee dagen geleden ging de helft van de camping weg. Mensen die corona hadden, bij elkaar in de tent zaten. Dan hoor je dat soort dingen."

Het is een illusie om te denken dat iedereen om middernacht braaf naar bed gaat.

Boargemaster Caroline van de Pol
(Advertentie)
(Advertentie)