Bewoners De Stelp op Ameland in quarantaine: corona vastgesteld bij medewerker

13 jul 2021 - 13:01

Bij een medewerker van wooncentrum De Stelp in Hollum op Ameland is maandag het coronavirus vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, zitten de bewoners van het wooncentrum sinds maandag 15.00 uur in quarantaine.

De Stelp - Foto: Omrop Fryslân, Ronald van der Pol

De quarantaine is in overleg met de GGD en de Specialist Ouderengeneeskundige van KwadrantGroep en ging gisteren in, vanaf 15.00 uur. Dit betekent dat de bewoners zoveel mogelijk in hun eigen appartement moeten blijven. Hier moeten ze ook eten en de bewoners mogen geen bezoek meer ontvangen. De maatregel is genomen vanwege de deltavariant die nu rondgaat in Nederland en extra besmettelijk is.

Willem van der Kooi, locatiemanager bij het wooncentrum: "Eén van de medewerkers is besmet geraakt op het eiland. Eigenlijk is het heel vreemd, ze was volledig gevaccineerd, maar heeft toch een besmetting opgelopen." De medewerker is eerst nog aan het werk geweest omdat ze geen klachten had.

Verrassend

"Dat is voor ons allemaal verrassend", zegt Van der Kooi. In het wooncentrum is iedereen gevaccineerd, ook het personeel. "En op Ameland zijn alle volwassenen zo goed als gevaccineerd. Het is een scenario waar je geen rekening mee houdt."

"Er is niet veel keuze. Je moet voor veiligheid zorgen. Maar het is ook verdrietig, mensen kunnen geen bezoek hebben.

Willem van der Kooi, locatiemanager bij wooncentrum De Stelp

Ondanks hun vaccinatie zitten de bewoners van De Stelp in quarantaine. De medewerker was al gevaccineerd, zegt Van der Kooi, maar ze is er erg ziek van geworden en bij het wooncentrum willen ze nu voorkomen dat dat met de bewoners ook gaat gebeuren. "Er is niet veel keuze. Je moet voor veiligheid zorgen maar het is ook verdrietig, mensen kunnen geen bezoek hebben."

'Terug naar 100 procent'

In het wooncentrum werkt het personeel nu weer met de volledige bescherming. "De schorten en de wanten waren al een tijd niet meer echt in gebruik, omdat dat ook niet nodig was, maar we hebben de veiligheidsmaatregelen nu weer op 100 procent gebracht", zegt Van der Kooi.

Vrijdag zullen de medewerkers en bewoners getest worden. Zaterdag worden aan de hand daarvan maatregelen getroffen.

Van der Kooi: "Wij willen voorzichtig zijn met de bewoners. We hebben het nu over mensen die kwetsbaar zijn. Laten we voor veiligheid kiezen. Iedereen snapt ook wel dat we moeten zorgen dat het zo veilig mogelijk blijft en het niet verspreidt. Het feit dat een medewerker het heeft opgelopen laat wel zien dat je het toch wel gewoon kunt krijgen, ook voor de mensen die bij ons wonen, en gewoon gevaccineerd zijn."

Willem van der Kooi van wooncentrum De Stelp op Ameland

(Advertentie)
(Advertentie)