Stichting Amelander Musea wil productielijn voor Amelander wol

Amelander wol kan vanaf volgend jaar op het eiland zelf verwerkt worden en hoeft daarvoor niet meer naar Duitsland gebracht te worden. Dat zijn de plannen van de Stichting Amelander Musea.
Amelander schaap © Shutterstock / R. de Bruijn_Photography
De Amelander wol wordt nu nog verwerkt in Duitsland, maar in Roden staat een machine waarmee het ook kan gebeuren, zegt William Beijaard, directeur van de Stichting Amelander Musea. Dat is ook goed voor de werkgelegenheid op het eiland, want voor de bediening van de machine zijn straks minimaal 2 personen nodig.
Het plan is dat de machine in het najaar kan worden opgehaald en dat het dan in de winter geïnstalleerd wordt in het landbouwmuseum. Met Pasen, wanneer de drukte op het eiland weer toeneemt, zouden ze de eerste wol van de lijn willen halen, zegt Beijaard.

'Van A tot Z'

"Ons idee is ook nog om in het landbouwmuseum een soort middenplein te creëren, dat het ook een soort toeristische bezienswaardigheid wordt", zegt Beijaard. "Ze kunnen er van A tot Z het hele proces doorlopen."
Omdat het prachtig bijdraagt aan een Amelands product.
Beijaard, direkteur fan de Stichting Amelander Musea over de machine voor de productie van wol
De wol die dan gemaakt wordt kan verkocht worden, maar levert daarnaast ook andere inkomsten op. "Je kunt er eindproducten van maken, maar je moet ook aan het restmateriaal denken. Dat aannemersbedrijven die een houten skelet maken, het in hun wanden als isolatiemateriaal gebruiken."
Voor het project met het Amelander wol heeft het Mienskipfûns 75.000 euro beschikbaar gesteld. De stichting heeft de gemeente gevraagd om een bedrag van 15.000 euro en ook het Waadfûns voor de maximale bijdrage van 50.000 euro. "Omdat het prachtig bijdraagt aan een Amelands product, een stukje circulariteit, en de afvalstromen en dergelijke ook verminderd worden."