Topkok moet dorpscafé Wergea rendabel maken

13 jul 2021 - 07:52

Het dorpscafé van Wergea krijgt een nieuwe bestemming. De eigenaren zijn druk bezig om er een grand café van te maken. Daarmee wordt de kroeg behouden en krijgt het dorp er een eetgelegenheid bij. Mét een topkok. Alleen de biljartclub moet verhuizen.

De kroeg is van binnen nu een bouwplaats - Foto: Omrop Fryslân

Het verhaal van het café in Wergea krijgt weer een nieuw hoofdstuk. Een paar jaar geleden waren het elf Wergeasters die besloten om de kroeg op te kopen. Het was een paar jaar eerder failliet gegaan.

Het doel van de elf was om het café te behouden voor Wergea en om te onderzoeken of er meer mogelijk was. De groep maakte een plan voor de bouw van zes appartementen voor de eigen dorpsjeugd, een deel werd omgebouwd tot restaurant (Oan Tafel) en tussendoor runden de mannen de kroeg.

Een dorpscafé runnen is lastig

Maar dat was best een aanslag. De groep, gereduceerd tot tien, werkte doordeweeks. En in het weekend moesten ze de boel opknappen en bardiensten draaien. De cijfers zijn zwart, maar duidelijk werd dat een dorpscafé geen lang leven beschoren is.

Wanneer komen de mensen? Pas na tien uur. Dan kun je hier eerst wel iets anders doen.

Hylke Tholen, een van de tien initiatiefnemers

Het roer moest om, ook gezien alle verbouwingen die er nog moeten komen. Hylke Tholen, een van de tien: "Kijk, als we hier iets organiseren, dan hebben we dat direct geregeld, binnen een week. Maar wanneer komen de mensen? Pas na tien uur. Dan kun je hier eerst wel iets anders doen."

Vaartjes terug op oude grond

De nieuwe plannen kwamen precies op het moment dat oud-Wergeaster en topkok Geert Jan Vaartjes terugkeerde naar het dorp. Z'n grootouders waren eerder de eigenaren van het dorpscafé en z'n ouders stonden achter de bar.

Vaartjes durfde het avontuur wel aan, maar dan moest er wel iets veranderen: "Wil je zoiets goed doen - een horecabedrijf runnen én geld verdienen - dan moet er een eetgelegenheid bij", zegt hij.

Behouden voor de leefbaarheid

Met de initiatiefnemers werd een plan gemaakt. Jan Willem Sinnema: "We willen het behouden, vooral ook voor de leefbaarheid. Nu komt er opnieuw een verandering aan. We hebben alles gestript om er een grand café van te maken."

Hylke Tholen - Foto: Omrop Fryslân

De muren worden zo gemaakt dat de stenen zichtbaar zijn. Verder wordt geprobeerd om het balkenplafond te behouden. De tap blijft het centrum van de zaak en het dartbord komt terug aan de muur. Alleen de biljartruimte moet weg. Vaartjes: "Dat zijn zes tot acht tafels waar je mensen ook kunt laten eten. Dat is omzet die je nodig hebt om de zaak draaiende te houden."

Jan Willem Sinnema vond het besluit lastig: "We hebben met de leden gesproken. We hebben ze uitgelegd waarom en dat vinden ze pijnlijk, maar ze begrijpen het wel. Ze hebben een nieuwe locatie, want we hebben de biljarttafel geschonken aan het dorpshuis. Daar hebben ze nu een ruimte."

Wergea aantrekkelijk maken

Het doel dat ze oorspronkelijk voor ogen hadden, blijft staan: het dorp leefbaar houden. "We willen mensen naar het dorp halen. Dat ze hier kijken en komen", zegt Vaartjes. "Dat is voor onze ondernemers heel belangrijk."

Foto: Omrop Fryslân

Het nieuwe grand café, dat de naam JAN! krijgt, moet in september de deuren openen. Tussendoor wordt hard gewerkt op de eerste etage. Daar komen drie appartementen. En op zolder dan nog eens twee hotelkamers.

"En als dat allemaal klaar is en we de bende hier hebben opgeruimd, maken we achter een mooie binnentuin", zegt Hylke Tholen. Er moet nog wel veel worden gedaan, maar de kroeg blijft behouden voor het dorp. En dat was altijd het doel van de tien van Wergea.

(Advertentie)
(Advertentie)