Bibliotheken leenden minder boeken uit met corona, maar wel meer e-books

Bibliotheken in Fryslân moeten een steeds centralere rol in de maatschappij krijgen, zegt directeur Karin Meijerman van de bibliotheek in Drachten. Het draait niet alleen meer om het lenen van boeken, maar ook om elkaar te ontmoeten en je te blijven ontwikkelen.
Bibliotheken hebben minder leden, maar zijn wel financieel gezond gebleven:
Door de uitbraak van het coronavirus zijn er vorig jaar 25 procent minder boeken uitgeleend. Wel is de uitleen van e-books met 40 procent toegenomen. "De bibliotheek leeft", zegt Meijerman. "Veel mensen vonden het verschrikkelijk dat we niet open waren met corona. Mensen komen hier om te werken, te lezen, om hulp in het formulierenspreekuur, echt van alles."

Afhaalservice

De Drachtster bibliotheek deed z'n best om mensen toch van boeken te voorzien. "Er was een afhaalservice: medewerkers zochten de boeken bijeen, dat was heel veel werk. Dus wij hadden het erg druk."
© Bibliotheek Drachten
En er worden dus veel meer e-books uitgeleend dan voorheen. "Maar het is nog wel een klein deel van wat er totaal wordt uitgeleend, vaak willen mensen toch een echt boek in hun handen hebben."
Het ledenaantal is maar heel beperkt teruggelopen, vertelt Meijerman. De bibliotheek bleef financieel gezond, mede door de subsidie van de gemeenten. "En normaliter maakten we kosten met het organiseren van activiteiten, maar dat kon nu ook niet. Dus dat geld konden we besparen."

Veranderende functie

De functie van de bibliotheek is erg veranderd, legt de bibliotheekdirecteur uit. "Vroeger leenden wij enkel boeken uit en hadden we wat activiteiten. Maar een paar jaar geleden is er gezegd: wij zijn er als bibliotheken voor de ontwikkeling van mensen. Lezen, schrijven, computervaardigheden. Maar ook heel breed. Je kunt bij ons cursussen en workshops volgen, maar ook hulp krijgen voor bijvoorbeeld de administratie."
Verslaggever Andries Bakker in gesprek met directeur Karin Meijerman