College Leeuwarden wil doorgaan met festivals in Groene Ster

12 jul 2021 - 17:15

Het college van burgemeester en wethouders in Leeuwarden wil doorgaan met het organiseren van festivals in de Groene Ster, zolang de raad dat ook wil. Later dit jaar gaat het college 'intensief' naar het bestemmingsplan kijken. Het moet eenvoudiger worden om in het gebied festivals te houden.

Het hoofdpodium van Welcome to the Village - Foto: Leo Middelsé

"Als gemeente vinden we het belangrijk dat inwoners en bezoekers van cultuur kunnen genieten, binnen en buiten", zegt een woordvoerder tegen Leo Middelsé.

Komend weekend zou het festival Welcome to the Village in de Groene Ster plaatsvinden, maar dat is van de baan. In eerste instantie niet door de coronamaatregelen, maar door een gang naar de rechter van stichting Groene Ster Duurzaam. Die stichting is bang voor natuurschade en kreeg gelijk van de rechter. Die schrapte de vergunning van het evenement.

Daarna heeft de organisatie nog wel gekeken naar andere locaties, maar nu het kabinet de coronamaatregelen aanscherpt, kan dat ook niet meer doorgaan.

"De festivals in de Groene Ster liggen juridisch zeer complex, waarbij we bij de rechter een aantal keren ongelijk hebben gekregen", zegt een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden. "Daar leren we van, maar het betekent soms wel dat we een deel van ons huiswerk moeten overdoen."

Bestemmingsplan veranderen

De gemeente werkt onder andere aan een herziening van het bestemmingsplan in de Groene Ster. "Daarmee beogen we het op een verantwoorde manier voor de inwoners makkelijker te maken om festivals in dat recreatiegebied te organiseren." De bedoeling is om de eerste versie van het bestemmingsplan komend najaar klaar te hebben.

Wij willen hier blijven, wij zijn hier geboren en wij zijn hier omdat het kan en omdat we zien dat hier kansen liggen.

Artistiek leider Eva van Netten van Welcome to the Village

De organisatie van Welcome to the Village wil Leeuwarden niet verlaten, zegt artistiek leider Eva van Netten. "Wij willen hier blijven, wij zijn hier geboren en wij zijn hier omdat het kan en omdat we zien dat hier kansen liggen. Dus we willen heel graag dat die infrastructuur daar ook voor is."

(Advertentie)
(Advertentie)