Assistent-scheidsrechter Erwin Zeinstra feestelijk onthaald in Dronryp

Assistent-scheidsrechter Erwin Zeinstra is na zijn succesvolle EK terug in zijn woonplaats Dronryp. Daar werd hij onthaald door een klein comité met familie en vrienden. "Dit geeft wel aan hoe het dorp, en de mensen in deze buurt in het bijzonder, meegeleefd hebben. Dat heeft mij goed gedaan."
Kijk hier hoe Zeinstra thuiskwam na zijn EK-avontuur:
Zeinstra gaf zondagavond op Wembley leiding aan de EK-finale tussen Italië en Engeland. Italië won die finale na strafschoppen.
In zijn carrière leidde Zeinstra 658 wedstrijden. Sinds 2010 assisteert hij Björn Kuipers. De EK-finale is het hoogtepunt in zijn carrière, zegt Zeinstra.

Mooier kan niet

"Hier droom je van. We hebben al wat finales gedaan, maar we zijn nu vijf weken weggeweest. En vooraf waren we een van de kanshebbers op de finale, maar er kan van alles gebeuren op zo'n toernooi. Maar uiteindelijk is het gelukt."
En het affiche van de finale was ook niet verkeerd: twee grote voetballanden op het heilige gras van Wembley. "Mooier kan niet."
Hij mocht ook niet eerder thuiskomen, dat heb ik heel duidelijk met hem afgesproken.
Zijn vrouw Helena Zeinstra wilde niet dat Erwin voor de finale thuiskwam
Vijf weken weg van huis dus. Dat wilde vrouw Helena ook graag: "Hij mocht ook niet eerder thuiskomen, dat had ik heel duidelijk met hem afgesproken. We stonden er hetzelfde in, ik sta achter hem: hij moet zolang mogelijk in het toernooi blijven." Helena en zoon Thomas waren er zondagavond bij in Londen. "Ik heb ontspannen naar de wedstrijd gekeken", vertelt Helena. En Thomas genoot ook: "Het is een groot stadion met veel lawaai. Mooi om erbij te zijn."
Maandagmiddag kwam Zeinstra en de rest van 'Team Kuipers' aan op Schiphol. Daar stond hem ook een verrassing te wachten: Kuipers, Zeinstra en de andere assistent-scheidsrechter (Sander van Roekel) werden door de KNVB benoemd tot bondsridder.

Een voorbeeld

"Het team van Björn Kuipers is een geweldige ambassadeur van de KNVB en van de Nederlandse arbitrage. Kuipers, Van Roekel en Zeinstra zijn door hun positieve houding en gedrag, toewijding en inzet een voorbeeld voor hun collega-(assistent-)scheidsrechters", zegt de KNVB in een verklaring.
Team Kuipers, met Erwin Zeinstra als tweede van links © ANP
"Ze laten keer op keer zien dat hun succes het resultaat is van hard werken, veel trainen en de bereidheid zichzelf steeds te verbeteren. Hun succes is een inspiratiebron voor jongens en meisjes om ook te gaan fluiten. Velen van hen geven aan Kuipers te zien als hun grote voorbeeld."

Drie Friese assistenten

Zeinstra was een van de drie Friese assistent-scheidsrechters op het EK. De twee anderen, Jan de Vries en Hessel Steegstra, zijn de assistenten van Danny Makkelie. Zij gaven leiding aan de halve finale tussen Engeland en Denemarken.
Drie van de vier Nederlandse assistent-scheidsrechters spreken Fries en dat beviel niet iedereen evengoed
De KNVB kent onderscheidingen toe als erkenning voor de inzet van verenigingsvrijwilligers of KNVB-officials met een lange staat van dienst. Afhankelijk van de lengte van de 'diensttijd' en de zwaarte van de functie zijn er verschillende onderscheidingen.

Foppe en damesteam ook al

Zeinstra is niet de enige Fries die bondsridder van de KNVB is. Zo kreeg Foppe de Haan drie jaar geleden dezelfde onderscheiding. Eind 2017 werden onder anderen Loes Geurts, Sisca Folkertsma en Sherida Spitse bondsridder.
Dit EK was het hoogtepunt van Zeinstra's carrière