Koloniën binnenkort getoetst door Unesco: wel of geen Werelderfgoed

De kans lijkt erg groot dat Fryslân er een nieuw Werelderfgoed bij krijgt. De Unesco neemt nog deze maand een besluit over de aanvraag van de Koloniën van Weldadigheid.
"De kans op de Werelderfgoedstatus is groot"
De Koloniën werden tweehonderd jaar geleden opgericht om mensen in armoede met een boerderijtje en wat vee een kans te geven op een nieuw leven.
Na jaren van werk en aanpassingen staat de aanvraag nu op de agenda van de Unesco-commissie die daar binnenkort over praat. Van tevoren is positief advies gegeven. "Niets is zeker, maar de kans is groot," zegt directeur Minne Wiersma van de Maatschappij van Weldadigheid. "Dat positieve advies geeft ons houvast."

Vierdeparten in Weststellingwerf

De organisatie achter de aanvraag van de Werelderfgoedstatus heeft vier koloniën op de lijst gezet. Drie in Drenthe, waarvan een gebied met de naam Vierdeparten in de Friese gemeente Weststellingwerf ligt, en een in België.
Bij het hele verhaal horen eigenlijk zeven koloniën. Drie in België zijn afgevallen omdat de indieners ze onvoldoende goed geconserveerd vonden. Bovendien is met vier de kans op de status veel groter.
Het besluit valt op het congres dat van 15 juli tot en met eind juli digitaal wordt gehouden. Er staan vele aanvragen wereldwijd op de agenda. Om de benoeming extra feestelijk te maken, wil de Maatschappij van Weldadigheid een livestream uitzenden op 25 juli. De verwachting is dat het dan bekend wordt gemaakt.
Dan staan we in het rijtje van de Chinese muur
Minne Wiersma, directeur Maatschappij van Weldadigheid
Het Waddengebied en het Woudagemaal hebben al een Werelderfgoedstatus. Wiersma verwacht niet dat zijn Koloniëngebied meteen verandert, als het ook die status krijgt. "Maar met deze status hoeft je cultuurhistorisch niet meer aan geven hoe belangrijk het is. Die status geeft best wel wat. Dan staan we in het rijtje van de Chinese muur "

Goede balans tussen toerisme en wonen/werken

Wiersma verwacht dat de status wel voor iets meer toerisme zal zorgen. "Niet plotseling miljoenen toeristen. Het is hier nu al gezellig druk en het zal wel iets drukker worden."
Hij wil vooral een goede balans tussen toerisme en wonen en werken. "Het is ook belangrijk dat de mensen die hier wonen en werken, hetzelfde genot hebben als dat ze nu hebben."
Minne Wiersma
De gemeente Weststellingwerf heeft er ook veel werk van gehad, want er moest veel documentatie worden aangeleverd. Wethouder Jack Jongebloed is er al van vrij in het begin van het aanvraagtraject bij betrokken. Hij zou de status een kers op de taart vinden.
Wethouder Jongebloed