Nog grote onzekerheid: hoe komt het met de IFKS?

12 jul 2021 - 12:49

Voor de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) zijn het onzekere tijden. Nu de besmettingscijfers oplopen is het zelfs maar de vraag of het zeilkampioenschap wel kan doorgaan. "In alle eerlijkheid: ik durf op dit moment niet in te schatten of het wel of niet door kan gaan," zegt voorzitter Sicko Heldoorn.

Voorzitter Sicko Heldoorn van de IFKS - Foto: Omrop Fryslân

Deze week heeft de IFKS weer overleg met de gemeenten. "Wij willen eerst eens horen wat de gemeenten in gedachten hebben. Als het gaat om de wedstrijdorganisatie, dan kan alles. Bijvoorbeeld verder op zee of het IJsselmeer op. Maar als het gaat om het reguleren van publiek, dan zullen gemeenten toch moeten aangeven wat ze willen."

Maatregelen

De IFKS heeft al besloten dat bepaalde onderdelen die normaal gesproken bij het kampioenschap horen, worden geschrapt. "Samen met de commissies is besloten dat er dit jaar geen palavers, geen prijsuitreiking en geen feest is. We willen dit jaar zoveel mogelijk digitaal doen. De wedstrijdleiding heeft zich daar ook op voorbereid. De mensen van de wedstrijdorganisatie moeten gevaccineerd of getest zijn."

Voorzitter Sicko Heldoorn van de IFKS

Er had niemand op gerekend dat de besmettingen weer zouden oplopen, zegt Heldoorn. "Sommige vrijwilligers en deelnemers hebben vakanties verschoven, dus het is heel vervelend."

Publiek

Het grootste punt is en blijft het publiek. "Wij zijn er helemaal klaar voor, maar er is één vraag waar we nog antwoord van de gemeenten op moeten krijgen: wat te doen met het publiek? De plaatselijke commissies zien zichzelf geen publiek controleren op de anderhalve meter afstand. Onze vrijwilligers zijn geen politieagenten."

Het blijft dus nog zeer onzeker: de IFKS heeft alles gedaan wat men zelf kan doen, de bal ligt nu bij de gemeenten en Veiligheidsregio Fryslân.

IFKS - Foto: Omrop Fryslân
(Advertentie)
(Advertentie)