Na roerig coronajaar rijdt Dalstra Reizen weer op het buitenland: "We zetten door"

11 jul 2021 - 19:54

Busbedrijf Dalstra Reizen van Surhuisterveen rijdt weer op het buitenland. De eerste reis van het seizoen gaat naar Zuid-Duitsland en Oostenrijk voor een fietsvakantie langs de Donau. Voor directeur Johan Dalstra is dit het nieuwe begin waar hij al een tijd op zat te wachten.

Foto: Omrop Fryslan

Twee bussen staan klaar in de garage. Beide met een grote kar erachter waar fietsen in kunnen. "De een rijdt door Groningen om mensen op te halen, de andere via Heerenveen. Bij Arnhem brengen we ze bij elkaar en dan reizen we af naar Zuid-Duitsland", zegt Dalstra. Hij rijdt het eerste stuk zelf. "Daar heb ik wel zin in. We zijn er klaar voor."

Het bedrijf heeft, om het zacht uit te drukken, een roerige tijd achter de rug. Aan het begin van de coronacrisis werd alles stilgelegd. Het bedrijf draaide geen omzet meer en werd een tijd later failliet verklaard.

Dalstra maakte een doorstart en wacht nu op het moment dat er weer volop gereden kan worden. "We hebben alweer schoolreisjes en dagtripjes gehad, maar van de 25 bussen hebben er nog maar 8 echt gereden."

Foto: Omrop Fryslan, Hayo Bootsma

Dalstra draait de sleutel om. Zonder problemen start de motor op. "We hebben alles laten nakijken, de airco is up-to-date. Mensen aan boord moeten alleen wel een mondkapje op hebben in de bus. Maar we kunnen weer en er is animo voor."

Hij laat zich ook niet uit het veld slaan door het oplopende aantal coronabesmettingen. "De mensen die meegaan zijn allen gevaccineerd. Ze hebben de app of het gele boekje bij zich."

Daar ben je altijd voor aan het werk geweest, dat je de mensen een mooie reis kan aanbieden.

Johan Dalstra, directeur van Dalstra Reizen

Als de bus maandagochtend vroeg de garage uitrijdt, is dat wel een moment voor Dalstra. "Daar ben je altijd voor aan het werk geweest, dat je de mensen een mooie reis kan aanbieden. Het is ook mooi om te zien, dat de chauffeur met een grote glimlach op zijn gezicht hier de dam af rijdt."

Maar gewoon is alles nog lang niet, de meeste bussen staan nog stil achter de garagedeur. Voordat alles weer is zoals het was, zijn we al snel jaren verder. "Ik verwacht niet dat alles dit jaar nog rijdt. We zouden het graag willen, mensen weer in dienst nemen, werkgelegenheid geven. De afgelopen tijd was pijnlijk maar we hebben het hoofd omhoog gehouden en zetten door.

(Advertentie)
(Advertentie)