Hilde-Anna de Vries van Greenpeace: "Toekomst landbouw staat op een keerpunt"

11 jul 2021 - 18:31

"Er wordt veel gesproken over de veestapel, die door de helft moet, maar het proces dat het aantal boeren halveert is al veel langer bezig. Dat vind ik pijnlijk." Dat zegt Hilde-Anna de Vries, campaigner duurzame landbouw bij Greenpeace. De buitenlandse Friezin zat zondag als Zomergast aan tafel in het programma Buro de Vries.

Hilde-Anna de Vries - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

"Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk boeren een goed stuk brood kunnen verdienen. Ze zijn nu het slachtoffer van een systeem dat zich alleen op productie richt", zegt De Vries.

Greenpeace pleit voor een zogenaamd 'omslagfonds' van netto 26 miljard euro voor de komende tien jaar. Dat is dan bedoeld om boeren te helpen een nieuw bestaan op te bouwen, waar bijvoorbeeld ook natuurbeheer onderdeel van kan zijn. Naast overheden hebben alle schakels in de keten daarin hun eigen verantwoordelijkheid, vindt De Vries.

Het is voor boeren vet lastig om groen te denken wanneer ze rood staan.

Hilde-Anna de Vries

"De Rabobank zou ook zijn leningen in de intensieve veehouderij moeten afschrijven, want het is voor boeren vet lastig om groen te denken als ze rood staan", zegt De Vries. "Uiteindelijk zou dat kunnen betekenen dat wij als consument wat meer voor ons eten moeten betalen, maar we zullen met z'n allen daar de schouders eronder moeten zetten."

"Het nieuwe regeerakkoord, waar nu aan gewerkt wordt, zou wel eens het keerpunt kunnen zijn in hoe Nederland hiermee omgaat", zegt De Vries. "Stikstof en klimaat zijn best wel grote onderwerpen, maar ik heb wel het idee, dat nu het CDA daar een positie over ingenomen heeft, het taboe eraf is."

Fragment uit het gesprek met Hilde-Anna de Vries

Het volledige gesprek met Hilde-Anna de Vries is te vinden op omropfryslan.nl/burodevries en als podcast op de bekende platformen.

(Advertentie)
(Advertentie)