Lange wachttijden en duizend telefoontjes op een dag bij Dokterswacht Friesland

10 jul 2021 - 20:55

In de weekenden is het ontzettend druk bij de Dokterswacht in Fryslân. Er zijn lange wachttijden aan de telefoon en op soms komen er wel duizend telefoontjes op een dag binnen. Volgens voorzitter Mirjam Talsma van de huisartsenposten heeft dat alles te maken met de coronacrisis.

Drukte bij de Dokterswacht

Mensen zijn ongeruster en bellen daardoor sneller met de huisarts, "Hier wordt bekeken of wij de patiënt moeten zien op de posten in Leeuwarden, Dokkum, Sneek, Heerenveen of Drachten. Of is advies voldoende en kan het wachten tot maandag?", legt Talsma uit. De Dokterswacht is vooral bedoeld voor de gevallen die niet kunnen wachten.

De wachttijden aan de telefoon lopen vaak snel op tot een uur. Triagist Truus van de Bij krijgt al die telefoontjes van ongeruste mensen binnen. Zij moet de selectie maken welke mensen wel en welke niet naar de huisarts mogen en dat is door de drukte een stuk lastiger geworden.

Dokterswacht Fryslân - Foto: Omrop Fryslân, Aise van Beets

Volgens Talsma en Van der Bij is het nu veel drukker dan voor de coronacrisis en in het begin daarvan. "Er is natuurlijk een tijd geweest dat mensen niet meer durfden te bellen of ze durfden wel te bellen, maar niet te komen", zegt Van der Bij.

"Nu krijgt iedereen wat meer vrijheid, iedereen heeft zijn onzekerheden, blijft lopen met bepaalde klachten. Die willen nu toch antwoord hebben en eerder weten waar ze aan toe zijn. Dat kan niet allemaal meer wachten, vinden ze zelf", stelt Van der Bij. "En daar zijn wij voor, veel mensen zien ons als verlengstuk van de huisarts, terwijl wij eigenlijk alleen voor de spoedgevallen zijn."

(Advertentie)
(Advertentie)