Omrop TIP: Beklimmers van het vlakke land (deel 1): Perspectief

10 jul 2021 - 11:50

Met de serie 'Beklimmers van het vlakke land' schrijft FryslânDOK een nieuw verhaal voor het platteland. Deze week deel 1: perspectief. Te zien op 10 juli bij NPO2 en op 11 juli bij Omrop Fryslân. Bij elke aflevering hoort ook een podcast, deze week praten we met filosoof Hans Peter Benschop.

Podcast

FryslânDOK brengt bij de Beklimmers-serie een podcast uit waarin de betrokken wetenschappers uitgebreid worden geïnterviewd. Die 'Verhalen van het vlakke land' worden gemaakt door Bart Kingma en Karen Bies. In deel 1 'Perspectief' is dat filosoof Hans Peter Benschop. Hij denkt dat er een groot misverstand is tussen plattelanders aan de ene kant en wetenschappers en bestuurders aan de andere kant. Als die laatsten zich anders naar het platteland toe zouden opstellen, is dat veel vruchtbaarder, zegt Benschop.

Perspectief

Op het Fries Sociaal Planbureau (FSP) zijn ze bekend met 'de Friese paradox': in Fryslân ligt het welvaartsniveau lager dan gemiddeld in ons land, maar de Friezen voelen zich gelukkiger. Fryslân zou de eigen kwaliteiten beter kunnen ontwikkelen.

Dat is precies wat ze doen in Blije. Inwoners leggen zich niet neer bij de kwalificatie 'krimpdorp', maar werken serieus aan een zo goed mogelijk leven in het dorp. Een van de initiatieven is 'de terp van de toekomst', waarmee Blije het vizier richt op het Wad en de rijke cultuurhistorie.

Harry Feenstra, bedenker 'Terp van de toekomst' - Foto: Omrop Fryslân

Beklimmers

Met de serie 'Beklimmers van het vlakke land' geeft FryslânDOK ruimte aan nieuwe initiatieven, vaak kleinschalig en lokaal, gebaseerd op grote ideeën en idealen. Van pluktuinen tot technologische innovaties, van een 'Blue Zone' tot nieuwe vormen van democratie. Alle negen afleveringen hebben een eigen thema: perspectief, natuur & landschap, landbouw, gezondheid, het dorp van de toekomst, jongeren, bestuur, spiritualiteit en, als laatste, de Friese cultuur. De plannen en ideeën komen van wetenschappers en van de plattelandsbewoners zelf.

De FryslânDOK-serie is gemaakt door programmamakers Bart Kingma en Albert Jensma. Het camerawerk is van Jan Bensliman, en Bauke de Haan deed de montage.

Programmamaker Albert Jensma, cameraman Jan Bensliman en programmamaker Bart Kingma - Foto: Omrop Fryslân

FryslânDOK: Beklimmers van het vlakke land, deel 1: Perspectief. Dit is een herhaling van 24/25 oktober 2020.

Zaterdag 10 juli, 15.30 uur, NPO2 (herhaling 11 juli 13.10 uur)
Zondag 11 juli, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling elk uur)

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

(Advertentie)
(Advertentie)