Buma: Druk op huisartsen en GGD rechtvaardigt nieuwe coronamaatregelen

De ziekencijfers stijgen nog niet, maar corona legt wel een grote druk op de huisartsen en de GGD'en. Dat zegt burgemeester Buma van Leeuwarden naar aanleiding van de sluiting van de nachthoreca.
Buma: Nu ingrijpen voordat het uit de hand loopt
Het kabinet trapt op de rem, zo werd vrijdag bekend. Met de verscherpte coronaregels ziet vooral het uitgaansleven er tot en met 13 augustus anders uit. Zo moet tussen middernacht en zes uur 's morgens alle horeca dicht blijven. Verder is zowel binnen als buiten de anderhalvemeterafstand en een vaste zitplek opnieuw de norm.

Feestjes en stappen

Door de Deltavariant verspreidt het coronavirus zich sneller dan voorheen. Dat komt volgens demissionair premier Mark Rutte vooral door feestjes bij mensen thuis en door het stappen in cafés, discotheken en clubs. Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden staat achter de nieuwe maatregelen van het kabinet .
Utgeansgebiet it Ruterskertier yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Voor de nachthoreca is het extra sneu, vindt Buma. Ze zijn vanaf het begin dicht geweest en pas weer open. Maar voor clubs is anderhalve meter afstand houden en blijven zitten geen optie, want het zijn dansgelegenheden.

Topdrukte bij huisartsen en GGD

De druk ligt nu vooral bij de huisartsen, want daar gaan mensen heen als ze besmet zijn. Verder hebben de GGD'en het erg druk met toegangstesten en het nabellen van mensen die in contact zijn geweest met een besmette persoon. Zij moeten zich kunnen concentreren op vaccineren, aldus Buma.

Geen regionale maatregelen, corona is overal

Buma ziet geen heil in regionale maatregelen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen. Je moet het niet onderschatten, zegt hij. In Fryslân komen ook jongeren bij elkaar. Niet alleen in de steden, maar ook in de dorpen. En in Fryslân gaan ook jongeren op vakantie met het gevaar op corona-uitbraken, zegt Buma met een verwijzing naar de recente uitbraak in een surfkamp op Ameland.
Burgemeester Buma