De besmettingen lopen op: ons eigen schuld of menselijke natuur?

De afgelopen weken zijn duidelijk meer besmettingen vastgesteld dan de weken daarvoor, de link met de recente versoepelingen lijkt snel gemaakt. Psycholoog Irma van Steijn van Maarsingh & Van Steijn over ons gedrag in coronatijd.
Psycholoog Irma van Steijn © Irma van Steijn
Op 26 juni zijn veel coronamaatregelen versoepeld. Nu lopen de besmettingen weer op en dreigen de maatregelen weer strenger te worden. Ongelukkig of ons eigen schuld?

Groot deel besmettingen verklaarbaar

Volgens Van Steijn is de toename van het aantal besmettingen goed uit te leggen. "Je ziet dat de testbehoefte enorm is toegenomen. Nu we weer leuke dingen mogen, moet er heel veel getest worden." Sinds de versoepelingen kunnen evenementen weer doorgaan en mogen clubs weer open, als bezoekers van tevoren kunnen aantonen dat ze niet besmet zijn.
De extra besmettingen die uit de toegangstesten komen, zouden dan ook een logisch gevolg zijn. "Veel mensen weten helemaal niet dat ze besmet zijn, of hebben een beetje milde klachten." Nu ze wel moeten testen, zouden ook deze besmettingen aan het licht komen.
Psychologe Irma van Steijn
De voorwaarden bij de versoepelingen waren dat mensen zich nog wel aan de rest van de maatregelen moeten houden, zoals goed handen wassen en altijd anderhalve meter afstand bewaren. Van Steijn vindt het verwarrend voor mensen en begrijpt dat het lastig is om altijd en overal afstand te houden. "Dat is heel logisch, dat is gewoon menselijk gedrag. Als je wilt dat anderhalve meter afstand wordt gehouden, dan moet je de boel niet opengooien."

Niet de verantwoordelijkheid van jongeren

Een groot deel van de recente besmettingen zijn bij jongere mensen vastgesteld. Dat verwondert Van Steijn niet: "Zet je een jonge groep mensen bij elkaar, met mooi weer, drank en rondvliegende hormonen, dan gaan mensen geen afstand houden. Dat is psychologisch gezien volkomen normaal."
© ANP
Van Steijn vraagt zich af of de verantwoordelijkheid eigenlijk wel bij de jongeren ligt. "Ik vind het de vraag of dat hun verantwoordelijkheid is, in ons land hadden bijna alle volwassenen nu gevaccineerd kunnen zijn, vooral kwetsbare mensen. Er is dus een groep mensen die ervoor kiest om niet gevaccineerd te worden. Om die groep te beschermen moet je daarom tegen jongeren zeggen dat ze niet gewoon mogen leven. Dat is vanuit de psychologie echt onzinnig."

Strenger beleid kan op verzet rekenen

Ze denkt niet dat het er binnenkort van komt, maar volgens Van Steijn zouden we niet zomaar terug kunnen naar een lockdownsituatie, dat zou een groot effect hebben: "Verwarring, verzet en boosheid, dat heeft echt negatieve gevolgen."
Van Steijn benadrukt dat de gevolgen niet voor iedereen hetzelfde zijn. "Er is een groep die de instructies gewoon opvolgt, die vindt het prima. Maar er is dus ook een groep die in verzet komt en wantrouwen krijgt tegen de overheid en het volslagen belachelijk vindt."

Nieuwe maatregelen horeca

Door de toenemende besmettingen sloten sommige horecagelegenheden en clubs uit voorzorg hun deuren al, mogelijk worden vrijdag op de persconferentie maatregelen bekend gemaakt waardoor alle horecazaken dicht moeten. "Ik denk dat de ondernemers zich er wel aan houden, anders kunnen ze forse boetes krijgen. Als de deur dicht is, kunnen mensen niet naar binnen, dan krijg je huisfeesten, ook in de parken, mensen gaan echt wel hun wegen vinden."