Kroeg in Sint Nicolaasga houdt deuren dicht vanwege corona-uitbraak onder jongeren

Café Het Wapen van Friesland in Sint Nicolaasga heeft besloten de deuren voorlopig dicht te houden vanwege een corona-uitbraak onder jongeren in het dorp. De kroeg zegt verantwoordelijkheid te willen nemen om verdere besmettingen te voorkomen.
Kafee Het Wapen van Friesland yn Sint-Nyk © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Het Wapen van Friesland blijft in ieder geval tot en met 13 juli dicht. Daarna zullen in de kroeg een aantal maatregelen gelden, zoals een maximum van 50 personen, een verplichte zitplaats en maximaal 8 personen aan een tafel. Op de zaterdag kunnen mensen alleen de kroeg in komen met een coronatoegangsbewijs, een vaccinatiebewijs of een bewijs van herstel na corona.

Hoe meer drank, hoe minder maatregelen

Het blijkt dat een groep jongeren in het dorp corona heeft gekregen. "En wij voelen ons er ook wel een beetje verantwoordelijk voor, al valt niet te bewijzen dat het bij ons vandaan komt," zo zegt eigenaar Reggy Meurs van Het Wapen van Friesland. "De kans is aanwezig natuurlijk: de mensen zitten hier in een afgesloten ruimte."
Er is wel ventilatie, verklaart Meurs. "Maar hoe meer drank er in de man komt hoe minder nauw de mensen het nemen met de maatregelen.

"We zien het mis gaan"

"We zien het mis gaan, daarom hebben we de maatregel genomen om vijf dagen dicht te gaan," zo zegt Meurs. "Wij willen voor het dorp en voor onszelf geen brandhaard zijn. Daarom nemen we onze verantwoordelijkheid." Bij het personeel van de kroeg is geen coronavirus vastgesteld.

Corona-uitbraak bij jongeren

Het Wapen van Friesland wil niet de verspreider van een corona-uitbraak onder de jongeren zijn. "We hebben het in het afgelopen weekend hartstikke druk gehad. Gewoon op 1,5 meter, zittend aan tafel. En toch is er onderling in groepen corona uitgebroken in het dorp. Of het nu bij ons, of in een keet of thuis is gebeurd, dat kun je niet achterhalen. Dat weten we niet."

Aangekeken vanuit het dorp

Toch was het voor het café wel even schrikken, vertelt de ondernemer. "Ook omdat wij er een beetje op aangekeken worden vanuit het dorp. Dat willen we niet: we willen gewoon een ontmoetingsplek voor iedereen zijn. Maar dat moet wel veilig kunnen en dat kan op dit moment blijkbaar niet."
Reggy Meurs van café Het Wapen van Friesland
Daarom ook de maatregel om een aantal dagen dicht te blijven. "Het is een hele serieuze maatregel. We willen het graag de kop in drukken. Iedereen die zich geroepen voelt om zich te laten testen, kan dat doen. Woensdag gaan we weer open, we hopen dat we het een beetje in de hand kunnen houden. Maar de kans blijft natuurlijk dat we zo weer in hetzelfde schuitje kunnen zitten."
We hopen toch wel een statement te maken richting het dorp en onze gasten: kom niet als je je niet fit voelt, laat je testen als je op stapt wilt en laat je vaccineren. Iedereen is welkom voor een biertje, maar het moet wel veilig kunnen.
Eigenaar Reggy Meurs van Het Wapen van Friesland
Eigenaar Meurs wil een boodschap overbrengen met de sluiting. "Sommige mensen hebben lak aan de regels. Voor ons is zoiets lastig te handhaven. We hopen toch wel een statement te maken richting het dorp en onze gasten: kom niet als je je niet fit voelt, laat je testen als je op stapt wilt en laat je vaccineren. Iedereen is welkom voor een biertje, maar het moet wel veilig kunnen."

Cafés in de omgeving

Volgens Meurs hebben de meeste inwoners van Sint Nicolaasga wel begrip voor de maatregel. "Ze vinden het jammer, maar ze snappen wel waarom wij deze maatregel nemen. De andere kroeg hier in het dorp heeft besloten om 22.00 uur dicht te gaan. In de omliggende dorpen gaat men met toegangstesten werken, of met zittend beleid voor vijftig man maximaal."

In Sneek ook kroegen dicht

Woensdag maakten Café Neighbours, Club 1841 en Alcatraz Café in Sneek ook bekend in het weekend dicht te blijven vanwege het coronavirus. In deze kroegen, die naast elkaar staan, zijn ook medewerkers besmet. De cafés in Sneek willen niet werken met het 'testen voor toegang' omdat de eigenaar vindt dat het geen nut heeft.