Kunnen we nog op vakantie naar het buitenland? Vier vragen aan reisbureau

08 jul 2021 - 14:44

Vakantiegangers die naar het buitenland willen, moeten zich goed voorbereiden. Daar kun je zelf aan meehelpen, zegt Erik van der Waard van reisbureau InterNoord in Leeuwarden.

Foto: ANP

Voor reizigers naar het buitenland wordt het er niet gemakkelijker op. Met de zomervakantie voor de deur willen veel Nederlanders de grens over. Maar nu de covid-besmettingen in ons land in rap tempo oplopen, kan de kleur van Nederland op de Europese coronakaart veranderen in rood. Dat betekent dat Nederlanders waarschijnlijk niet meer welkom zijn in het buitenland.

Reisbureau InterNoord krijgt veel vragen van vakantiegangers. Vorig jaar belden mensen omdat ze niet op reis wilden. Nu willen vakantiegangers goed voorbereid op reis gaan en bellen ze daarover. Dat is belangrijk, omdat je anders het land niet in komt, of geweigerd worden bij het vliegtuig of aan de grens. De actuele stand van zaken in vier vragen aan InterNoord.

Foto: ANP

1. Hoe zit dat met die kleuren rood, oranje en groen?

"De kleurencombinaties zijn adviezen. Bij code oranje mag je het land nog in als daar een geldige reden voor is. Dat moet je zelf in de gaten houden. Code rood is levensgevaarlijk om in en uit te reizen. Vooral voor het buitenland. Je wordt dan niet opgehaald en gerepatrieerd door de Nederlandse overheid. Je moet dan zo snel mogelijk naar huis komen."

2. Leveren de kleurcodes dan wel iets op?

"Het is volstrekt onduidelijk. De media communiceren allemaal iets anders. Het RIVM heeft een andere mening dan de overheid, de Nederlandse overheid communiceert weer iets anders dan de Duitse, de Duitse weer iets anders dan de Belgische en de Belgische weer iets anders dan de Franse."

"Als de kleurcode op rood gaat, kun je nog wel naar Ameland, Vlieland of Amsterdam. Maar wij doen veel reizen naar Spanje, Portugal en Griekenland en dat soort bestemmingen. Code rood zou voor ons een ramp zijn."

Reizigers hebben veel vragen:

3. Helpt de Europese coronakaart?

"De kleuren op de Europese coronakaart zijn op zich duidelijk. Iedereen weet wat de 'stoplichtkleuren' rood, oranje en groen betekenen. Je weet dat groen geen probleem is, dat je bij oranje moet oppassen en bij rood moet stoppen."

"Het probleem is dat er geen eenduidig standpunt wordt ingenomen. Het is in Europa een oerwoud van verschillende regels en voorwaarden en bijna niet meer bij te houden. Maar wij zitten er bovenop."

4. Wat kun je zelf doen?

"Op wijsopreis.nl staat duidelijke informatie. Houd die site in gaten. Wij als reisburo bepalen het niet. Wij moeten het ook gewoon doen met wat we van de overheid horen. En er is ook nog een reis-app. Het is slim die te downloaden en ook onderweg regelematig te raadplegen, zodat je op de hoogte bent van de wijzigingen."

(Advertentie)
(Advertentie)