VIDEO: Thúsakademy met Ben Feringa

08 jul 2021 - 20:30

Chemicus en hoogleraar Ben Feringa (Barger-Compascuum, 1951) zijn vakgebied is moleculaire nanomachines. In 2016 won hij de Nobelprijs voor de Scheikunde. In deze derde aflevering van Thúsakademy vertelt hij over zijn baanbrekende onderzoek.

In zijn college vertelt hij over nanotechnologie. Op moleculair niveau maakt hij 'motors' die medicijnen in het lichaam naar exact de juiste plek weten te brengen en die op het juiste moment aan en uit te zetten, zodat medicijnen veel preciezer hun werk kunnen doen.

Nobelprijswinnaar Ben Feringa - Foto: Omrop Fryslân

De lezing was in de Hortustuin achter het oude academiegebouw in Franeker. Een groep scheikundeleerlingen mocht vragen stellen die programmamaker Bart Kingma na afloop met de spreker doornam.

Foto: Omrop Fryslân

Over de Thúsakademy

Thúsakademy is een samenwerking van Omrop Fryslân en Academie van Franeker, om het belangrijke en vaak wezenlijke werk van wetenschappers begrijpelijk over te brengen. Veel - voor de meeste mensen - abstract en ingewikkeld onderzoek kan voor ons allemaal een concreet belang dienen.

In 2017 is besloten om het verleden van de Franeker Universiteit (1585-1811) in de Academie van Franeker een vervolg te geven om wetenschap en maatschappij dichter bij elkaar te brengen met publiekscolleges.

(Advertentie)
(Advertentie)