Meerderheid gemeenteraad Leeuwarden stemt voor komst woonwijk bij Hounspolder

08 jul 2021 - 07:43

Protesten hebben tot nu toe niets geholpen tegen de komst van een nieuwe woonwijk vlakbij de Hounspolder bij Leeuwarden. Een grote meerderheid van de Leeuwarder gemeenteraad stemde woensdagavond voor de bouw van 400 huizen bij het natuurgebied.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Bij het stadhuis van Leeuwarden was woensdag voor de derde keer een protest tegen het bouwplan De Hem, ten zuiden van de stad. Volgens de tegenstanders komt de nieuwe woonwijk veel te dicht bij de Hounspolder te liggen en heeft dat een nadelig effect op de weidevogels in het gebied.

"Er moet eigenlijk zo'n 300 meter afstand tot de Hounspolder worden gehouden, om de weidevogels die daar zijn te behouden. Nu wordt het 50, 60 meter van de polder vandaan en dan lopen we gewoon een te groot risico dat de weidevogels daar weggaan", zei de Leeuwarder studente Ellis Mourits, die meedeed aan het protest.

Woningtekort

Volgens de gemeente Leeuwarden is de nieuwe woonwijk nodig, omdat er een groot tekort aan woningen is. Bij de aanleg zegt de gemeente goed rekening te houden met de natuur.

"De ruimte die de beheerders van de Hounspolder ons hebben gevraagd om aan te houden, hebben we aangehouden om ruimte te creëren tussen de Hounspolder en de woningbouw", zei wethouder Hein de Haan eerder al.

Ellis Mourits is tegen bouwplan De Hem

(Advertentie)
(Advertentie)