Deelnemers uit de hele wereld beginnen aan Old Frisian Summer School

05 jul 2021 - 11:28

Deze week wordt de tweede editie van de Old Frisian Summer School gehouden. Zo'n 50 deelnemers uit onder andere Korea, Hongkong en de Verenigde Staten nemen deze week deel aan online lessen en hoorcolleges over het Oudfries, het Fries zoals dat in de middeleeuwen gesproken werd.

Foto: Old Frisian Summer School

De zomerschool wordt georganiseerd door Rijksuniversiteit Groningen en de universiteit van Oxford. Het is de tweede keer dat de zomerschool gehouden wordt. De eerste editie van de zomerschool werd in 2019 in Oxford gehouden. Het was de bedoeling om de zomerschool het ene jaar in Oxford, het andere jaar in Nederland te houden, maar door de coronacrisis is dit jaar voor een online zomerschool gekozen.

Het Fries van de middeleeuwen

Specialist op het gebied van Oudfries en organisator van de zomerschool Anne Popkema legt uit wat Oudfries precies is. "Wij hebben nu Fries en dat is er niet altijd op deze manier geweest, dat klink in de middeleeuwen heel anders, maar het was wel degelijk Fries."

Dat het Oudfries nog steeds bestudeerd kan worden, heeft te maken met het feit dat er stukken geschreven Oudfries bewaard zijn gebleven. "Wij weten dat omdat ze toen van alles opgeschreven hebben in oude boeken en manuscripten, daarvan hebben wij vandaag de dag nog een stuk of wat."

Internationale interesse

Zo'n 50 studenten uit de hele wereld doen mee aan deze zomerschool, maar de zomerschool is niet voor iedereen bedoeld: "Dit is toch wel echt speciaal bedoeld voor studenten of mensen die met een proefschrift bezig zijn, die een achtergrond hebben in de oude Germaanse talen."

In de middeleeuwen leek het Oudfries op het Oudengels, die twee zijn eigenlijk zusjes van elkaar.

Anne Popkema

Ondanks de toelatingscriteria, doen dit jaar weer veel studenten mee. Popkema legt uit hoe dat kan: "In de middeleeuwen leek het Oudfries vrij veel op het Oudengels, die twee zijn zusjes van elkaar. Engels is een wereldtaal, dus er wordt over de hele wereld onderzoek gedaan naar het oudere Engels. Dan zie je dat mensen die er echt meer van willen weten, al gauw kijken naar welke taal daar in die tijd was die daar op leek. En dan komen ze bij het Fries uit."

De studenten krijgen de eerste paar dagen les over het Oudfries. "Ze krijgen les over hoe dat overgedragen is, hoe het klonk en vooral ook even wat vertalen." De laatste twee dagen wordt dieper ingegaan op het taalcontact tussen het Oudfries en andere Germaanse talen zoals de voorgangers van het huidige Saksisch en Nederlands.

Toekomst van de zomerschool

De Old Frisian Summer School is nog een pilot, mar Popkema kan zich niet voorstellen dat de zomerschool geen vervolg krijgt. "We hebben al bijna dubbel zoveel deelnemers als de eerste keer, toen het in Engeland was. Wij weten nu ook hoe we dit online kunnen doen, wat het bereik veel groter maakt. Het groeit alleen maar, dus eigenlijk alle reden om door te gaan."

Anne Popkema over de Old Frisian Summer School

(Advertentie)
(Advertentie)