Meer dan 25.000 boetes bij trajectcontrole Drachten - Donkerbroek

04 jul 2021 - 19:33

Op de N381 tussen Drachten en Donkerbroek zijn sinds de invoering van de trajectcontrole meer dan 25.000 boetes uitgedeeld. In heel Nederland is er maar een N-weg waar de trajectcontrole meer boetes op heeft geleverd.

Een trajectcontrole op de N381 tussen Drachten en Wijnjewoude - Foto: ANP

Dat meldt de NOS op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie. Sinds trajectcontroles op provinciale wegen zijn ingevoerd, nu anderhalf jaar geleden, zijn daardoor 200.000 boetes uitgedeeld.

De meesten daarvan waren op de N325, tussen Westervoortsedijk en Huissen, bij Arnhem: 36.442. Daarna komt de N381, met 25.161. Het gaat om cijfers tot en met 30 april dit jaar.

Twee Friese N-wegen met trajectcontrole

Op negentien N-wegen door heel Nederland zijn nu trajectcontroles ingevoerd. Twee daarvan zijn op Friese wegen. Een dus op de N381 sinds afgelopen november, de andere op de N351 tussen Wolvega en Oosterwolde. Die is op 17 augustus vorig jaar in werking gesteld.

Maandag komt de twintigste en laatste provinciale trajectcontrole erbij. Dat is de N205 in de omgeving van Hoofddorp.

Een kaart van de NOS met de N-wegen die een trajectcontrole hebben. - Foto: NOS

Snelheidsovertredingen worden automatisch doorgezet naar het Centraal Justitieel Incassobureau en daarna komt er een boete. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de controles veel nut en zijn ze nodig.

Provinciale wegen zijn de gevaarlijkste wegen van Nederland, zegt het OM. Zowat een kwart van alle verkeersdoden valt op de provinciale wegen, terwijl maar zes procent van de wegen in Nederland een provinciale weg is. De cijfers waren ook de aanleiding om trajectcontroles in te voeren.

Trefwoorden: 
verkeer N381 N351 trajectcontrole
(Advertentie)
(Advertentie)