Partuur Steenstra in finale te sterk voor verrassende Chris Wassenaar (48)

04 jul 2021 - 17:21

De inmiddels 48-jarige Chris Wassenaar heeft op de vrijeformatiepartij in Stiens net niet voor een grote verrassing kunnen zorgen. Met Gabe-Jan van Popta en Pieter Jan Leijenaar verloor hij in de finale met 3-5 en 2-6 van Tjisse Steenstra, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar.

De winnaars in Stiens: Tjisse Steenstra, Hans Wassenaar en Renze Pieter Hiemstra - Foto: Henk Bootsma

Wassenaar was de vervanger van de geblesseerde Jelle Attema. De 'reus fan Minnertsgea' had in 2009 al afscheid genomen van het hoofdklassekaatsen. Vorig jaar deed hij al een keer mee als invaller in de hoofdklasse, maar toen kwam hij niet verder dan de eerste omloop.

Zondag in Stiens ging het beter: in de eerste omloop won Wassenaar z'n partuur van Auke Boomsma, Hyltje Bosma en Patrick Scheepstra. Daarna moesten ook Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra hun meerdere erkennen, met alles aan de hang.

In de halve finale stond het trio Wassenaar tegenover het partuur dat vrijdag de eerste vrijeformatiepartij had gewonnen: Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. De wedstrijd ging lang gelijk op. Op 5-4 en 6-4 maakte Gabe-Jan van Popta met een bovenslag het karwei af.

Steenstra te sterk in finale

Tegen Steenstra, Hiemstra en Hans Wassenaar gingen Chris Wassenaar en z'n maten toch onderuit. Ze kwamen nog wel terug van 0-2 tot 2-2 en later van 2-5 tot 3-5. Maar op 3-5 en 2-6 was het gedaan.

Foto: Omrop Fryslân

Door z'n finaleplek is Chris Wassenaar nu wel de zevenhonderdpuntengrens gepasseerd. Hij stond op 699 en gaat nu naar 701 punten. Wassenaar is een van de zes kaatsers in de historie van de sport die minstens zevenhonderd punten hebben gehaald.

De top van het eeuwige kaatsklassement bij de mannen:

  1. Piet Jetze Faber, 885
  2. Hotze Schuil, 876
  3. Taeke Triemstra, 804
  4. Wiebren van Wieren, 785
  5. Sake Saakstra, 770
  6. Chris Wassenaar, 701
  7. Tunno Schurer, 695

Steenstra z'n partuur was in de eerste omloop te sterk voor Enno Kingma, Kees van der Schoot en Menno van Zwieten. Na winst op Bauke Triemstra, Pieter Jan Plat en Sjoerd de Jong was Steenstra zeker van de finale, door een staand nummer in de halve finale.

Partuur Sijbrandij wint seizoensopening dames

Bij de dames was de seizoensouverture in de vrije formatie een prooi voor hetzelfde partuur dat vorig jaar de PC won: Nynke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra.

Foto: Henk Bootsma

In de finale in Kimswerd waren ze met 5-4 en 6-2 de baas over Tineke Dijkstra, Louise Krol en Harmke Siegersma. Op die stand plaatste Sijbrandij een zitbal.

De derde prijs was voor het trio Ilse Tuinenga, Margriet Bakker en Sjanet Wijnia. Zij verloren in de halve finale met alles aan de hang van het partuur van Tineke Dijkstra. Tuinenga bracht de opslag buiten.

(Advertentie)
(Advertentie)