Waddenfonds trekt drie ton extra uit voor uitkoopregeling garnalenvissers

02 jul 2021 - 19:35

Het Waddenfonds trekt zo'n drie ton extra uit voor de uitkoopregeling van garnalenvissers in de Waddenzee. Het bedrag komt bovenop de tien miljoen die eerder was gereserveerd om de vissers uit te kopen.

Foto: Sarah Verroen

Met die regeling kan met ingang van september een groot deel van de Waddenzee voor de garnalenvisserij worden gesloten.

Voor de regeling was zoveel belangstelling dat er extra geld nodig was. Dat komt nu van het Waddenfonds. Door het afsluiten van zo'n negenduizend hectare zee moet het bodemleven de kans krijgen om weer op het oude niveau te komen.

Worsteling en uitkomst

Geert Boesjes van het Waddenfonds vertelt dat vissers en natuurorganisaties al een poos bezig zijn met verduurzaming: "Er zijn 89 vergunningen op op garnalen te vissen in de Waddenzee. Door er nu uit te halen, kan een deel van de Waddenzee worden afgesloten. Daardoor kan de natuur zich weer verbeteren. Eén van de doelstellingen is het verbeteren van de ecologie van de Waddenzee. Deze stap past daar heel goed bij: een fors deel wordt hiermee gesloten."

Het Waddenfonds heeft wel gemerkt dat vissers er niet allemaal hetzelfde in staan. Boesjes: "Ik heb met meerdere vissers gesproken. Sommigen staan voor hun pensioen stoppen, anderen gaan met een boot op de Noordzee vissen naar andere soorten. De vissers hebben zelf bepaald dat het voor hen een goed besluit is. Voor sommigen is het een worsteling, voor anderen een uitkomst. Deze 19 vissers hebben op vrijwillige basis meegedaan."

Geert Boesjes van het Waddenfonds

(Advertentie)
(Advertentie)