Wetterskip Fryslân doet jaarlijkse fauna-inspectie nu met een drone

Boven het hoge gras bij de Oudebildtdijk en Nieuwebildtdijk vliegt dezer dagen een drone. Bij wijze van proef probeert Wetterskip Fryslân om de jaarlijkse fauna-inspectie niet handmatig te doen. Door het werk uit te voeren met een drone, moet het sneller gaan.
"We willen vogelnesten niet kapotmaaien"
De drone heeft een warmtecamera aan boord, maar kan ook gewone beelden maken. Zo kunnen inspecteurs zien of er in het hoge gras nog nesten van vogels zitten. Is dat het geval, dan worden de nesten gemarkeerd met een paaltje. Zo weet de aannemer die het werk uitvoert waar hij wel en niet aan het werk kan.

Van een week naar twee dagen

Door het werk uit te voeren met een drone, moet het sneller gaan. Normaal gesproken kan de inspectie van de Oude- en Nieuwebildtdijk, in totaal zo'n 24 kilometer, wel een week duren. Met deze drone zijn ze bij het waterschap binnen twee dagen klaar.
© Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Deze manier van faunabeheer is een wettelijke taak: "We zijn verplicht, door de wet natuurbescherming, dat we geen schade veroorzaken bij onderhoud," zegt Jan van der Sluis van Wetterskip Fryslân. "Daarom moeten we er zeker van zijn dat er niets in stukken gras zit dat we willen maaien."

Het weer

"Het weer is goed dezer dagen," vult zijn collega Rindert van der Kooij aan. Van der Kooij bestuurt de drone bij de proef. "Want met regen of harde wind kunnen we natuurlijk niet vliegen. En als het heel warm is, geeft de hittecamera nog wel eens problemen. Maar daar hebben we nu geen last van, wat dat betreft is de proef geslaagd."