Storingen in Afsluitdijk nog niet over: 'We moeten er de komende jaren mee dealen'

Mensen die de komende zomer, maar ook de jaren daarna, over de Afsluitdijk moeten, zullen rekening moeten houden met extra oponthoud. Naast werkzaamheden zijn er ook storingen bij de bruggen van Kornwerderzand en Den Oever, die zo nu en dan voor problemen zorgen. Het advies van Rijkswaterstaat is dan ook om altijd eerder van huis te gaan, helemaal als je de boot in Harlingen of het vliegtuig op Schiphol moet halen.
De steuringen binne steurend:
De bruggen zijn oud, ze liggen al 90 jaar in de dijk. De laatste jaren gaat het steeds vaker mis. Dit jaar waren er opgeteld bij beide bruggen 27 storingen, zeven daarvan zorgden voor files en oponthoud.
Dat vindt Rijkswaterstaat ook heel vervelend, maar ze kunnen er niet veel aan doen. Ze worden vaak verrast door weer nieuwe storingen. Als de ene is opgelost, ontstaat er zomaar weer een andere storing. Dat ligt aan de ouderdom van de bruggen. Er zijn wel monteurs aanwezig, maar niet alle storingen kunnen door dezelfde persoon worden opgelost.

Komende jaren mee dealen

De werkzaamheden op de Afsluitdijk zijn vertraagd en dat betekent ook dat de bruggenproblematiek de komende jaren nog zal duren. De bruggen zijn als laatste aan de beurt om te worden vervangen. Achteraf gezien hadden de bruggen misschien eerder moeten worden aangepakt, zegt Lukas Meinsing van Rijkswaterstaat, maar dat is achteraf. We zullen er de komende jaren mee moeten dealen.
Er wordt nog onderzocht wat de storing van afgelopen week heeft veroorzaakt en er zal alles op alles worden gezet om de overlast zoveel mogelijk te beperken.
In 2025 moeten de werkzaamheden klaar zijn.
© CAMJO media / Stefan Postema
Lukas Meinsing van Rijkswaterstaat