Noorderbreedte slachtoffer van hackaanval op e-mailsysteem

02 jul 2021 - 15:42

Zorgorganisatie Noorderbreedte is deze week aangevallen door hackers. De hackers kregen toegang tot een e-mailadres van Noorderbreedte en konden zo informatie verzamelen waar valse e-mails mee zijn verstuurd. De hackers hebben geen toegang gekregen tot gevoelige persoonsgegevens van bewoners, cliënten of medewerkers, zegt de organisatie.

Zorgorganisatie Noorderbreedte - Foto: Omrop Fryslân

De berichten werden direct als nep herkend. Noorderbreedte heeft intussen maatregelen genomen om de digitale beveiliging te verbeteren.

Van de ruim 3.000 accounts bij Noorderbreedte bleek dt er zo'n 200 onvoldoende weerstand konden bieden op een hackaanval. Deze accounts zijn extra beveiligd, evenals de externe toegang van medewerkers tot bijvoorbeeld e-mail en intranet. Bij Noorderbreedte werken ruim 2.500 medewerkers en 1.500 vrijwilligers.

Onderzoek opgezet

Noorderbreedte hoort bij Zorgpartners Friesland (ZPF) en krijgt steun van ziekenhuis MCL op het gebied van ICT. Gezamenlijk is er een onderzoek opgezet om uit te zoeken wat de oorzaak, schade en nodige beveiliging zijn.

Volgens Noorderbreedte hebben andere partners binnen Zorgpartners Friesland, zoals de ziekenhuizen, geen risico gelopen. Zij hebben een eigen ICT-omgeving.

"Geen uitzondering"

Bestuurder Martin Kirchnet zegt het incident door te geven bij de Autoriteit Persoonsgegevens en aangifte te doen bij de politie. Hij betreurt dat het is gebeurd. "We zijn helaas geen uitzondering. Het gebeurt steeds vaker dat zorgorganisaties slachtoffer worden van cybercriminelen."

(Advertentie)
(Advertentie)