GGD hoopt ook vanwege virusvarianten dat Friezen zich blijven testen

02 jul 2021 - 12:18

De afname van het aantal nieuwe coronabesmettingen gaat wat minder hard dan in de afgelopen weken. De GGD ziet een stabilisatie, maar volgens de organisatie is dat een normaal patroon aan het einde van een epidemische golf. Deze week waren er 68 nieuwe besmettingen, vorige week 88.

De GGD-vaccinatielocatie in Heerenveen aan de Uhlweg - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Het aantal testen in Fryslân is afgenomen van 4.032 naar 3.915. Volgens de GGD zijn er nog maar vier clusters in de provincie, van tussen de 3 en de 8 besmettingen. De meeste nieuwe besmettingen waren in de groep jongeren tussen de 18 en de 30 jaar.

Virusvarianten uit het buitenland

Tegenover de goede cijfers staan de zorgen over de nieuwe virusvarianten in het buitenland. Wie terugkeert uit een oranje gebied moest tien dagen in quarantaine, maar dit advies is vervallen voor wie binnen Europa reist en een negatieve test, vaccinatiebewijs of bewijs corona heeft. Sinds 1 juli bestaat daarvoor het Digitaal Corona Certificaat. Mensen kunnen zich gratis laten testen via testenvoorjereis.nl.

Deltavariant in Fryslân

Mensen die gevaccineerd zijn, moeten zich er bewust van zijn dat zij het virus wel kunnen meenemen, zo benadrukt de GGD.

Margreet de Graaf van GGD Fryslân gaat ervanuit dat de Deltavariant (eerder bekend als de Indiase variant) van het coronavirus al in Fryslân is: "Het is net onkruid, de sterkste variant zal het winnen. Je gaat minder gewone corona zien en meer van deze nieuwe varianten."

Margreet de Graaf van GGD Fryslân

Zorgen zijn er pas echt als er meer mensen in het ziekenhuis terechtkomen, verklaart De Graaf. "Maar we willen er wel zicht op houden. Dus we hopen met name dat mensen zich laten blijven testen. Ook om meer te weten te komen over de nieuwe varianten."

Vaccinatie: ook kinderen aan de beurt

In de afgelopen weel zijn er 32.253 mensen gevaccineerd. Dat zijn er minder als de ruim 51.000 van een week eerder, maar het komt doordat er minder vaccin van Phizer is geleverd en door administratieve correcties. In totaal heeft de GGD nu 464.632 prikken gezet in Fryslân.

Vanaf vrijdag krijgen ook kinderen tussen de 12 en de 18 jaar een uitnodiging om een vaccinatie-afspraak te maken voor een prik met Phizer. De oudste kinderen (van 2004) krijgen de brief als eerst. De vaccinatie van kinderen op de Waddeneilanden is al begonnen.

Margreet de Graaf van GGD Fryslân - Foto: Omrop Fryslân

Twee patiënten in de Friese ziekenhuizen

Op dit moment liggen er nog twee patiënten met het coronavirus in de Friese ziekenhuizen, van wie één op de intensive care.

(Advertentie)
(Advertentie)