Cambuur begint op Amelander strand aan nieuw seizoen: "Dit is mooi man!"

01 jul 2021 - 20:14

Met een nog niet al te brede selectie is SC Cambuur op Ameland begonnen aan het nieuwe seizoen. Woensdag zijn de Leeuwarders naar het Waddeneiland gegaan en vrijdag komen ze terug. Voor de drie nieuwe spelers zijn het hun eerste dagen bij de club.

De selectie leefde zich donderdag uit op het strand

Donderdagochtend staat er een activiteit op het strand op het programma. De spelers en een deel van de technische staf gaat in twee groepen blokarten en raften. Trainer Henk de Jong gaat het water niet op, maar het blokarten slaat hij niet over. "Dit is geweldig! Dit gaat zo snel. Je ziet ook allemaal lachende gezichten. Machtig dit!" Ondanks dat de Drachtster net wat ouder is dan zijn spelers, is hij nog even fanatiek. "Ik probeer ze wel in te halen, want sommigen hebben geen verstand van de wind. Die komen uit het westen", lacht hij.

Bij de groep van De Jong zit ook Michael Breij. Die geniet er ook van. "In het begin was het even wennen, maar het was heel leuk. Ik ging kneiterhard en slippen enzo. Waanzinnig!" De bedoeling van de activiteiten is om de groep dichter bij elkaar te brengen. Volgens Breij lukt dat: "Dit is goed voor de teambuilding."

We kunnen geen dubbeltje verspillen.

De jacht op nieuwe spelers is lastig, verneemt Henk de Jong

Maar het is dus nog niet een al te grote groep. Er zijn zestien spelers van het eerste mee, Mitchel Paulissen is ziek en thuisgebleven. De selectie is verder nog aangevuld met zes spelers van de beloften. Dat is niet genoeg om het eredivisieseizoen in te gaan, erkent ook De Jong. "Ja, er moet nog wel wat bij. Dat gebeurt ook wel. Maar we hebben niet zoveel geld. We moeten wachten totdat er echt iets komt waarvan je zegt: dat is het. We kunnen geen dubbeltje verspillen."

Er zijn drie plekken waarop Cambuur zich sowieso nog wil versterken: aan de beide kanten van de aanval en linksachterin. "Het zullen waarschijnlijk huurspelers worden", zegt De Jong. "De salarissen zijn te hoog en dan kunnen we niet genoeg jongens halen." De club hoopt daarbij op jongere spelers van de topclubs in de eredivisie, die mogelijk in de voorbereiding zien dat ze niet veel zullen spelen.

Foto: Dijks Fotografie

Naast spitsen Sam Hendriks en Tom Boere is ook verdediger Marco Tol nieuw bij Cambuur. De centrale verdediger kwam over van FC Volendam. Er zijn mindere plaatsen dan Ameland om het seizoen te beginnen toch? "Dat kan zeker minder. Er zijn mooie activiteiten gepland en we hebben goede trainingen." Wat voor Tol helpt, is dat hij al enkele spelers kende bij zijn nieuwe club. "Het zijn hartstikke normale jongens allemaal. Dat bevalt prima."

Tol verwacht dat hij zich makkelijk kan aanpassen bij Cambuur. "Ik kom bij Volendam vandaan. Daar zijn we gewend om dingen voetballend op te lossen, ik denk dat dat bij me past." Wat zou hij kunnen toevoegen aan de verdediging? "Erik (Schouten) heeft niet graag dat ik het zeg, maar ik ben wat sneller dan hij. Ik denk dat ik voor een verdediger vrij snel ben en dat kan toevoegen aan het spel."

Als de spelers vrijdag terugkomen naar Leeuwarden, hebben ze nog acht dagen tot de eerste oefenwedstrijd. Die is volgende week zaterdag tegen FC Twente. De voorbereiding van Cambuur duurt in totaal zo'n zes weken.

De Jong: "Andere clubs zijn eerder begonnen, maar dat vind ik te lang. Je moet snel de voorbereiding door en de competitie in. Hier starten we op en laten we het lichaam voelen dat er weer gevoetbald wordt. En wat nog veel belangrijker is: met een goed gevoel starten en sfeer in de ploeg hebben."

Foto: Dijks Fotografie

Waar het de blokarters allemaal voor de wind gaat en er geen grote problemen zijn, is dat bij de rafters een ander verhaal. Het vlot dobbert op een gegeven moment opeens stuurloos in de Waddenzee. Tol hoorde bij de bemanning, die zich dus niet staan kon houden. "Het bootje ging wel om. Ik zat ook nog vooraan, dus kon alle klappen opvangen met al dat water." Zou dat opzettelijk zijn geweest? Dat de nieuwe speler voorin moest? "Nee, het was puur toeval", volgens de Volendammer.

Een vakantie is het absoluut niet. Op de laatste dag van het trainingskamp kan de selectie ook nog aan de bak, zo vertelt De Jong. "Morgenochtend om zeven uur moeten we weer hardlopen over het strand. Dat vinden ze mooi man. Dat is leuk, ze moeten ook wat over mij zeuren", lacht de trainer, die blij is dat de bal weer rolt.

(Advertentie)
(Advertentie)