Avine Fokkens reageert: "Vlugge trein naar Duitsland is visie voor langere termijn"

01 jul 2021 - 19:36

Gedeputeerde Avine Fokkens 'neemt voor kennisgeving aan' dat de Duitse staatssecretaris Enak Ferlemann zegt dat het reizigersaanbod in het noorden te klein is voor een snelle trein Groningen-Bremen-Hamburg in aansluiting op de nog aan te leggen Lelylijn.

Foto: Omrop Fryslân

Bestuurders die lobbyen voor de Lelylijn, en ook Fokkens zelf, hebben de afgelopen maanden regelmatig 'de vlugge trein naar Duitsland' gebruikt als belangrijk argument voor de Lelylijn. De Duitse regering ziet hier echter niet veel in.

Duitsland is op dit moment bezig om de spoorverbinding Hamburg-Nederland via Osnabrück te verbeteren. Het tracé Groningen-Oldenburg is volgens Ferlemann alleen geschikt voor 'Nahverkehr' oftewel regionale treinen.

Fokkens ziet niets in de verbinding via Osnabrück. "Dat is enorm om. Wij houden vast aan de verbinding Groningen - Bremen - Hamburg. Hat kan zo zijn dat er nu niet genoeg reizigers voor zijn, maar dat kan in de toekomst veranderen. Wij richten ons eerst op het realiseren van de Lelylijn zelf in Nederland. De sneltrein naar Duitsland is een bijkomend voordeel voor de langere termijn. Laten we eerst maar eens kijken of de lijn wordt opgenomen in het regeerakkoord."

De kapotte Friesenbrücke bij Weener - Foto: Omrop Fryslân

Friesenbrücke

Een sneltrein van Groningen naar Oldenburg is voorlopig niet mogelijk, omdat de Friesenbrücke over de Eems al sinds december 2015 kapot is. Deze zomer wordt bij het plaatsje Weener begonnen met de sloop en de wederopbouw van de Friesenbrücke.

De nieuwe Friesenbrücke moet in 2024 opgeleverd worden. Fokkens wil zich niet af laten remmen door de perikelen met de brug. "Je kunt in problemen denken, maar ik zou liever in oplossingen willen denken. De visie voor de snelle trein naar Duitsland is voor de langere termijn."

Luister naar de reactie van Avine Fokkens

FryslânDOK: Spoarsykje

  • Zaterdag 3 juli NPO2 15.30 uur
  • Zondag 4 juli Omrop Fryslân 17.00 uur (Wordt ieder uur herhaald)
(Advertentie)
(Advertentie)