Omrop TIP: portret van Diet Huber in Weromrop.tv

01 jul 2021 - 15:03

De Friese schrijfster Diet Huber (1924-2008) is bekend geworden met speelse gedichtjes voor kinderen, zoals Tutte mei de linten. In dit portret uit 1995 vertelt ze over haar leven en werk. Als klein kind was ze al gefascineerd door taal en klanken.

Diet Huber in 1995 - Foto: Omrop Fryslan

Diet Huber woonde het grootste deel van haar leven buiten Fryslân. Nadat ze tien jaar (met man en dochter) in Noord-Zweden woonde, ging ze in Amsterdam wonen. In haar flat daar vertelt ze in dit portret over haar leven, werk en taal.

"Als kind was ik al gefascineerd door klanken, hoe dingen klinken. Ik had een Hollandse papa en een Friese mem. Mijn moeder was gek op gedichten en er werd thuis veel gelezen."

Maanapen

Na de oorlog ging Diet Huber naar de Kunstnijverheidsschool (nu Rietveld Academie) in Amsterdam. Ze schreef al verhalen toen Fedde Schurer, hoofdredacteur van de Friese Koerier haar vroeg om voor hem te werken.

"Fedde kon heel goed lachen. We hadden altijd vreselijke lol. Dat is voor mij een groot punt, dat mensen kunnen lachen. Hij leek zo ernstig, zo met die zwarte hoed. Ik was een beetje bang voor hem, zo'n belangrijke man. Toen begon hij over 'Maanapen', uit werk van mij en zei: 'jou heb ik altijd al graag willen ontmoeten. Weet je wat ik dacht toen ik voor die rechter stond (bij Kneppelfreed, red.), maanaap, die man lijkt op een maanaap.' Toen moest ik zo lachen."

Diet Huber met haar poppentheater - Foto: Omrop Fryslan

Woorden op muziek

Er verschenen vele publicaties. "Ik krijg rijmpjes in mijn hoofd op woorden die ik lees. Het woordenboek is belangrijk, daar las ik mooie woorden in en die begonnen dan muziek te krijgen. Dan had ik zin om er een vorm aan te geven en dat waren dan gedichtjes."

Zelfs de namen van de medicijnen, die ze na haar beroerte krijgt, zijn een bron van inspiratie. "Ik had angina pectoris, hartkramp, ik begon juffrouw angina te zien als een wezen en begon haar te tekenen. Dan kwam er weer een rijmpje in mijn kop, zo gaat dat in mijn hoofd. Ik ben eigenlijk twee personen: een die beleeft en een die toekijkt."

Omrop Fryslân zendt deze week elke avond op televisie een korte versie van een documentaire uit het rijke archief uit in het programma Weromrop.tv. Te zien om 17.15 uur en dan elk halfuur in de herhaling.

Op de website Weromrop zijn honderden programma's van Omrop Fryslân uit de jaren 1985-2005 te bekijken; van documentaires tot Sadwaande en van Sybe Satellyt tot Sa seach ik Fryslân.

(Advertentie)
(Advertentie)