Oud-piloot: "Schietstoel gebruik je alleen als het echt niet anders kan"

01 jul 2021 - 13:03

Op de vliegbasis in Leeuwarden zijn donderdagmorgen twee mensen gewond geraakt nadat een Belgische F-16 in de problemen kwam bij het opstarten. Ook heeft een piloot met de schietstoel zijn F-16 verlaten. Joop Bekkema, oud-piloot van vliegbasis Leeuwarden: "Dit is een heel bewuste actie, die je doet als het echt niet anders kan."

Foto: ANP

Volgens Joop Bekkema komt een vliegtuig niet zomaar in de problemen. Ook het verlaten van de F-16 is heel ongewoon, zegt Bekkema. "Dit is een heel bewuste actie, die je doet wanneer het echt niet anders kan. Het is een hele stap om de betrekkelijke veiligheid van de cockpit te verlaten en dan het onzekere in te gaan met zo'n stoel. Maar als je op neerstorten staat moet je wel."

Het is een hele stap om de betrekkelijke veiligheid van de cockpit te verlaten en dan het onzekere in te gaan met zo'n stoel.

Oud-piloot Joop Bekkema

"Voor zover ik het kan bedenken is het toestel op hol geslagen, dat ding is gaan rijden zonder dat de piloot er iets aan kon doen. Hij heeft een gebouw op hem af zien komen", zegt Bekkema. De F-16 heeft een schietstoel waarmee je er ook nog op de grond uit kan springen. "Bij de F-16 kun je er eigenlijk onder alle omstandigheden uit springen. Dat heeft deze man, voor zover ik het heb begrepen, gedaan."

De F-16's

Vandaag had er een feestelijk afscheid moeten zijn van de F-16's op de vliegbasis Leeuwarden. Als oud-piloot ziet Bekkema, ondanks het ongeluk, toch positief terug op de F-16's. Bekkema: "Het toestel was voor zijn tijd een revolutionair toestel. Dat is nu de F-35 ook wel, maar heel anders. De F-16 was echt een goed toestel."

Oud-piloot Joop Bekkema over het ongeluk op vliegbasis Leeuwarden

(Advertentie)
(Advertentie)