Knuffelkonijn moest signaal zijn dat meisje (15) te jong was voor seks; Justitie eist celstraffen

01 jul 2021 - 12:59

Justitie eist celstraffen tegen een aantal mannen, omdat ze seks gehad zouden hebben met een 15-jarig meisje. Een knuffelkonijn dat ze bij zich had, had een duidelijk signaal moeten zijn, zegt de officier van justitie.

Knuffelkonijn moest signaal zijn dat meisje (15) te jong was voor seks; Justitie eist celstraffen

De mannen zouden het meisje betaald hebben. In totaal komen er deze week zeven klanten van het meisje voor de rechter. De man die het meisje aanzette tot prostitutie moet zich later verantwoorden.

Foto: ANP

Justitie eist nu 20 maanden cel tegen een man uit Drachten (40), plus tien maanden voorwaardelijk. Tegen een man uit Franeker (23) en een Leeuwarder (25) zijn zes maanden cel geëist, plus vier voorwaardelijk. Tegen een man van 47 uit Delfzijl is vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf voorwaardelijk.

"Ik heb verkeerd gehandeld"

De man uit Drachten heeft vorig jaar drie keer seks gehad met het meisje. In de rechtszaal brak hij. "Dit is verschrikkelijk voor het meisje. Ik heb verkeerd gehandeld. Dit is zo stom van mij. Ik had moeten weten dat ze zo jong was." De man wordt ook verdacht van bedreiging. Hij zou geld teruggeëist hebben, omdat ze 'niet leverde wat hij wilde'. Hij dreigde naar haar ouders te stappen, of naar de politie, om haar aan te geven.

"Hij zou haar geheim openbaren. Behoorlijk intimiderend. En toen wist hij al dat ze minderjarig was. Hij was op zoek naar een vaste escort in de buurt. Zo stuurde hij haar een bericht dat ze haar pooier wel kan worden en dat hij dan gratis seks zou krijgen", zei de officier van justitie. Volgens een psycholoog is de kans op herhaling groot. De man moet behandeld worden, zegt hij.

Geschrokken van de eis

De advocaat van de verdachte uit Drachten, Maartje Schaap, vindt de eis van 20 maanden cel te hoog. "Mijn cliënt en ik zijn erg geschrokken. We weten natuurlijk dat het onderwerp maatschappelijk beladen is. Mijn cliënt heeft al een poos in voorlopige hechtenis gezeten en dat er dan alsnog z'n eis komt, was wel een schok."

De Drachtster heeft het meisje ook bedreigd om het geheim niet bekend te maken. "Ik heb de rechtbank gevraagd om de zaak in de hele context te bekijken. Hij had een bepaalde relatie opgebouwd met het meisje. Ze kwamen in contact en hadden ze ook bezoeken die niet seksueel georiënteerd waren." De officier interpreteert de chats volgens haar op een andere manier. De verdachte brak meerdere keren op de zitting. "Hij is ergens in terecht gekomen wat hij niet had voorzien." Ze heeft ook oog voor de andere kant, die van het minderjarige meisje. "Er zijn alleen maar verliezers."

Avocaat Maartje Schaap

Seks in de auto

De man uit Franeker had één keer seks met het meisje, in zijn auto op een parkeerplaats in Drachten. Volgens het openbaar ministerie deed de man niet genoeg om haar leeftijd te controleren. "Als je je op het pad van prostitutie begeeft zitten daar risico's aan. Je moet weten dat er zoiets kan gebeuren", zei de officier. De verdachte zegt dat hij niet wist dat het meisje minderjarig was. "In de advertentie stond dat ze 19 was. Ik had geen redenen om te denken dat ze 15 was." De man heeft een eenmanszaak, en een celstraf zou daar grote gevolgen voor hebben, zegt hij. "Dan verlies ik al mijn klanten, dan kan ik net zo goed stoppen."

De Leeuwarder zei ook dat hij niet wist dat het meisje minderjarig was, daar kwam hij pas achter bij het verhoor. Het meisje was op 29 juli vorig jaar bij hem thuis. De twee hebben orale seks gehad. De officier van justitie rekent het de verdachte extra zwaar aan dat er geen condoom gebruikt is.

Meer verdachten

Een dag eerder stonden twee mannen van 22 jaar oud voor de rechter, in dezelfde zaak. Tegen hen eiste justitie ook celstraffen. Vrijdag moeten er ook nog drie mannen voor de rechter verschijnen die seks met het meisje gehad hebben.

Trefwoorden: 
justitie misbruik
(Advertentie)
(Advertentie)