Wat kan tennisser Sander Arends op Wimbledon dit jaar?

01 jul 2021 - 08:10

De Leeuwarder tennisser Sander Arends begint vandaag voor de vierde keer in zijn carrière aan het toernooi van Wimbledon. Het grastoernooi in Londen is misschien wel het grootste, meest beroemde tennistoernooi op aarde. Arends speelt op het heilige gras met Matwé Middelkoop.

Foto: ANP

Arends en Middelkoop komen vandaag in actie in de eerste ronde. Hun tegenstanders zijn de Duitser Andre Begemann en de Oostenrijker Jürgen Melzer. Verslaggever Arjen Bosselaar volgde Arends de afgelopen jaren en hij kijkt vooruit op de kansen van Arends op Wimbledon.

Begemann en Melzer, wat zijn dat voor tegenstanders?

Het zijn twee oudere jongens. Zo is de Duitser 36, terwijl zijn partner Melzer al 40 jaar is. Zij hebben veel ervaring. Melzer was in 2010 al winnaar van het dubbeltoernooi van Wimbledon.

Begemann en Melzer vormen dit jaar geen vast koppel, dus misschien dat ze nog wat aan elkaar moeten wennen. Daar kunnen Arends en Middelkoop misschien gebruik van maken.

Hoe sterk zijn Arends en Middelkoop als koppel?

Arends en Middelkoop zijn ook geen vast koppel. Arends speelt normaalgesproken met David Pel en Middelkoop met Marcelo Arevalo uit El Salvador. Omdat die laatste een blessure opgelopen heeft, en Pel nog niet op niveau is na een coronabesmetting, spelen beide Nederlanders nu met elkaar.

Sander Arends (rechts) en Matwé Middelkoop speelden in 2018 ook op Wimbledon - Foto: ANP

Dat is niet voor het eerst. Arends en Middelkoop hebben een paar jaar geleden samengewerkt in het grasseizoen. Dat leverde toen een finaleplaats op bij het toernooi van Antalya in Turkije en op Wimbledon haalden ze toen de tweede ronde.

Wat mogen we van Arends en Middelkoop verwachten?

Matwé Middelkoop is de nummer 35 van de wereld, Arends de nummer 92. Hoewel het geen vast koppel is, kennen de mannen elkaar wel goed. Ze zijn buiten het tennis ook vrienden. Volgens Arends kan dat helpen, omdat ze van elkaar weten hoe er gespeeld wordt en wat ze aan elkaar hebben.

Arjen Bosselaar kijkt vooruit met Sander Arends

Omdat het speelschema in Londen door het natte weer van de afgelopen dagen vertraging heeft opgelopen, worden de partijen in het dubbelspel de komende dagen ingekort. Waar je gewoonlijk drie sets moet winnen, zijn dat er in ronde 1 en 2 van het dubbelspel dit jaar twee.

Het kan ook zomaar zo zijn dat er donderdag weer regen valt in Engeland. In dat geval komt Arends pas vrijdag in actie. Of, bij veel water, nog later.

De meest succesvolle dubbelspeler op de baan zal de Oostenrijker Melzer zijn, maar hij kwam dit jaar alleen nog maar in actie op Roland Garros. Hij heeft dus geen wedstrijdritme. Het zal een spannend duel worden, maar ik geef Arends en Middelkoop een goede kans om door te gaan.

En in de rest van het toernooi?

De Leeuwarder en zijn partner hebben geen geluk gehad met de loting. Bij winst in de eerste ronde komen ze naar alle waarschijnlijkheid Marcelo Melo uit Brazilië en zijn Poolse partner Lukasz Kubot tegen. Die beiden staan bij de eerste twintig op de wereldranglijst en zijn als achtste geplaatst op Wimbledon.

De Braziliaan en de Pool hebben de afgelopen jaren vaker als duo gespeeld. Zo waren ze in 2017 nog winnaar van Wimbledon. Bij winst in de eerste ronde wordt het in de tweede ronde tegen deze twee mannen wel erg lastig.

Trefwoorden: 
Sander Arends tennis Wimbledon
(Advertentie)
(Advertentie)