Satellietschotels Burum hoeven niet te wijken voor 5G

Satellietbedrijf Inmarsat hoeft de ontvangstschotels van Burum voorlopig niet te verplaatsen van de rechter. Het station wordt gebruikt voor noodoproepen lucht- en zeevaart. Het kabinet wil de bestaande frequenties van de 'grote oren' vrijmaken voor 5G. De rechter is het daar niet mee eens, want er liggen internationale afspraken over noodroepen.
© Wikipedia
De schotels van Inmarsat worden gebruikt voor noodoproepen in een groot deel van de wereld. Dan gaat het om signalen van schepen en vliegtuigen. Maar ze zijn door het kabinet nu toegewezen voor 5G. De ontvangstschotels van Burum zouden dan naar het buitenland verplaatst moeten worden, want het zou snelle telecommunicatie via 5G in de weg staan.

Betrouwbare noodcommunicatie

Noodcommunicatie moet betrouwbaar zijn, zo oordeelt de rechter. Dat is het niet meer, als het kabinet zijn zin krijgt en de schotels gebruikt worden voor de andere frequentie voor 5G.

Nationale frequentiewijziging gaat mogelijk niet door

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken had vooraf beter moeten nadenken over een veilige oplossing voor de noodcommunicatie. Ze moet van de rechter in overleg met Inmarsat en andere partijen een oplossing zoeken die de internationale noodfrequentie niet in gevaar brengt. Lukt dat niet, dan gaat het hele plan van het rijk om de frequenties te wijzigen mogelijk niet door.