Langdurende klachten na corona: "Lichaam schiet in overlevingsmodus"

29 jun 2021 - 17:00

Maanden na een besmetting met het coronavirus hebben sommige Friezen nog altijd last van de zogeheten 'restklachten' van het virus. Het grootste deel van de mensen wordt nadat ze corona krijgen gewoon weer beter. Maar een steeds groter wordende groep mensen houdt er aanhoudende klachten aan over, zoals benauwdheid. Long-covid, zo heet het ook wel. Bij sommige patiënten kan fysiotherapie helpen.

Revalideren na corona met fysiotherapie:

Eén van de mensen die succesvol revalideerde met fysiotherapie is Omnid Jahrome. Hij was erg ziek door het virus maar kreeg pas later last van de langdurige klachten. "Na twee of drie weken ziek zijn wilde ik weer wat doen, ik ging wandelen. Toen begon de opvlamming van het virus, een ontstekingsreactie in mijn longen," vertelt Jahrome.

Hij is in het dagelijks leven vaatchirurg in het MCL in Leeuwarden. "Met preparaten en medicijnen is het na een tijdje beter geworden. Op de longfoto's was niet veel te zien."

Na een revalidatie-traject kwam hij uiteindelijk terecht bij fysiotherapeut Bryon Steeman. "Wij hebben tot nu toe ongeveer 20 mensen behandeld die revalideren van longcovid."

Overlevingsmodus

Veel van de patiënten komen in een soort van 'overlevingsmodus'. "Daar bedoel ik mee dat de patiënten niet helder voor ogen hebben hoe ze moeten revalideren. Je kunt je voorstellen dat het lastiger is om de juiste keuzes te maken voor je herstel wanneer je extreem vermoeid bent."

Fysiotherapie voor aanhoudende coronaklachten - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

Met behulp van ademhalingstherapie kwam Jahrome er weer bovenop. "Het klinkt gek maar het is alsof je vergeten bent hoe je efficiënt moet ademen als je ziek bent geweest."

Hoe het kan dat hij wel last heeft van de klachten waarvan hij maar niet herstelt, en een ander wel, is een grote vraag voor de medische wereld. "Voorlopig onderzoek van de Radboud toont aan dat het diafragma, dat is een spier die ons helpt met ademhalen, na een infectie niet meer adequaat reageert," zegt Jahrome.

Gezonder leven

Zijn praktijk in Leeuwarden zegt dat het belangrijk is om gezonder te leven om zo de gevolgen van een besmetting met het coronavirus te beperken. "Je ziet eigenlijk dat als gevolg van overgewicht je immuunsysteem altijd aan staat," fertelt therapeut Thomas Brouwer.

Fysiotherapie: GLI belangrijk voor coronaherstel - Foto: Timo Jepkema, Omrop Fryslân

"Het is daardoor voor je lichaam moeilijker om een virus of een bacterie te bestrijden." Daarom zetten ze bij de praktijk in Leeuwarden in op de zogeheten GLI. Het programma zit sinds 2019 in de basisverzekering, maar is desondanks nog niet erg bekend is.

"Die GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) moet streven naar gewichtsverlies en meer energie geven. Mensen zijn daardoor fitter, vitaler, leven langer met een sterker immuunsysteem," legt Brouwer uit.

(Advertentie)
(Advertentie)